„Zsebedben Sárospatak termékei”: Tokaj-Portius Pincészet

operativprogram.hu
2020-10-15
Tokaj-Portius Pincészet

A „Zsebedben Sárospatak termékei” című cikksorozatunkat XV. Lajos francia király után szabadon „A borok királyával, a Királyok borával" zárjuk, ami a Patakiak szívében a Tokaj-hegyaljai bor.

A Tokaj-Portius Pincészet látogatója egy fiatal borász üde boraival és kóstolásra csábító pincéjével ismerkedhet meg.

Ifj. Hörcsik Richárd végzettsége szerint kertész mérnök és szőlész-borász szakmérnök, családjukban hivatásszerűen első generációs bortermelő. Nem örökölte a szőlőültetvényeket, pincét illetve szakmai tapasztalatokat, mindent az elejétől kellett megtanulnia és felépítenie. A szőlő és a bor szeretete, ez az ősei öröksége.

A Pincészetben 5 ha szőlőterületről készít borokat, furmint, hárslevelű, sárga-muskotály és chardonnay szőlőfajtákból.

Tokaj-hegyalja egy olyan szellemi örökséget hagyott a borkészítés kultúrájára, melyet megőrizve és továbbvive kerülhetnek ki a pincékből azok az egyedi, a világon mindenütt felismerhető Tokaji borok, melyek készítésére maga is törekszik.

A bor varázsát maga a termőhely adja, ahol születik a bor.

A talaj, az éghajlat, a mikroklíma, a hegyek ásványossága, a napsütés melege. A tőkétől elválasztott érett szőlőfürt a borban új életre kel, és mint egy csecsemő kezdi újra az útját bejárni, kezd felnőni. A borászember azon fáradozik, hogy amikor kinyitunk egy érett palack bort érezzük annak varázsát, előjöjjön mind az a szépség, amellyel a természet ajándékoz meg bennünket. A varázslat bennünk, emberekben folytatódik.

További információ – fotók és részletek – a sarospatak.zsebedben.hu oldalon.