Víztározót újítottak fel Gyöngyös határában

operativprogram.hu
2012-10-04

Mintegy 382 millió forintos beruházással megújult a Gyöngyös-Nagyrédei víztározó az Új Széchenyi Terv Észak-Magyarországi Operatív Programja keretében.

Laki József, a beruházó Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese a projekt csütörtöki záró rendezvényén közölte: a fejlesztés keretében helyreállították a víztározó árvízcsúcs csökkentő képességét, illetve biztosították a további üzemelés műszaki feltételeit.

A beruházás eredményeként a környező települések, a többi között Gyöngyöstarján, Nagyréde és Gyöngyöshalász lakói extrém időjárási helyzetben is biztonságban érezhetik vagyonukat és életüket, a megújuló környezet jobb vízminőséget biztosít a mezőgazdasági öntözéshez, illetve a jobb ökológia állapot fellendítheti a turizmust is – tette hozzá.

A beruházás keretében felújították  a teljes burkolatot a part mentén, kibővítették a tározó medrét és a mentett oldalon pótolták a gyér növényzetet. Helyreállították és korszerűsítették a gát megvilágítását, megtörtént a tározótérben felhalmozódott iszap kitermelése, valamint sor került valamennyi üzemi műtárgy fém alkatrészeinek cseréjére is – sorolta az igazgatóhelyettes.

Az elmúlt években gyakran özönvízszerű árvíz öntötte el a mátraaljai településeket azt követően, hogy a monszunszerű esők nyomán hatalmas víztömeg zúdult le a Mátrából. A térségben végrehajtott vízügyi beruházások ezeknek a katasztrófahelyzeteknek a megelőzését szolgálják.

MTI