Vadászati múzeum lesz a Hatvani kastély

operativprogram.hu
2012-11-05

A történelmi Magyarország vad- és halfajait, életterüket és a magyar vadászat történetét bemutató múzeummá válik a Grassalkovich-kastély.

Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló 3,15 milliárd forintos projekt támogatási szerződését hétfőn írta alá Hatvanban a fejlesztési ügynökség, valamint a beruházó társaság képviselője.

A Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum kialakítása, az épület rekonstrukciója tavasszal kezdődhet és az intézmény 2014 tavaszától fogadhatja a látogatókat, emellett megújul a kastélykert is.

Szabó Zsolt, a település polgármestere elmondta, hogy az évezredes magyar vadászati hagyományok bemutatása mellett az a múzeum legfőbb célja, hogy a természet szeretetére nevelje az ifjúságot.

Kormány Krisztián, a NORDA Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője beszámolt arról, hogy az Új Széchenyi Terv keretében Észak-Magyarországon áll rendelkezésre a legtöbb forrás – összesen 25 milliárd forint – turisztikai fejlesztésekre a 2011-től 2013-ig tartó időszakban. A hatvani projekt az első kiemelt beruházás, amely már aláírt támogatási szerződéssel rendelkezik – fűzte hozzá.

Nagy Ferenc, a beruházó nonprofit társaság ügyvezetője úgy vélekedett, hogy egy fantasztikus kulturális és turisztikai intézmény kap helyet Hatvanban, amelyre nemcsak a város, hanem egész Magyarország büszke lehet majd.

A tenderre közösen nyújtott be pályázatot a Magyar Természettudományi Múzeum (MTTM), a Magyar Nemzeti Múzeum és a hatvani önkormányzat. A 4500 négyzetméter hasznos alapterületű, a pincével együtt háromszintes, évtizedek óta lakatlan kastélyépületben az MTTM kiállítóhelyeként működik majd az országos vadászati múzeum. Az intézményben a tervek szerint Széchenyi Zsigmondnak, Fekete Istvánnak, Kittenberger Kálmánnak, valamint a Hatvany- és a Grassalkovich-családnak emléket állító szobákat is berendeznek.

A polgármester korábban hangsúlyozta, hogy nem trófeatárban gondolkodnak, hanem az ifjúság számára is élvezhető interaktív kiállításban. Ezért például digitális lőteret, íjász-, solymász- és úgynevezett kotorékpályát is szeretnének kialakítani a kastélykertben. A múzeumban 60 szakember kap majd munkát és azzal számolnak, hogy 2-3 év múlva már évente 80-100 ezer látogatót fogad a kastély.

A Hatvan központjában álló kastélyt Grassalkovich Antal építtette 1754 és 1763 között, majd az épület 1867-ben a Hatvany-Deutsch-család tulajdonába került. A második világháború alatt a kastély berendezését széthordták, a kertet elpusztították. 1945 után iskola és kórház működött az épületben, amelyet 1979-ben életveszélyessé nyilvánítottak és lezártak. A műemléképület azóta kihasználatlanul áll, csupán egyik szárnyában működik a városi művelődési központ.

MTI