Üzemátalakítás az Agrokémia Zrt-nél

operativprogram.hu
2014-09-19
Széchenyi 2020 logo

A „Telephelyfejlesztés a területi kohézióért” című pályázaton 59 millió forint uniós támogatást nyert el az Agrokémia Sellye Zrt.

A cég a 118 millió forint összköltségű projektje során az üzem átalakítása mellett gépparkját is fejleszti.

Az 1964-ben létrehozott szövetkezetből 1992-ben Rt.-vé alakult Agrokémia Sellye Zrt. az ipari park területén, saját tulajdonban lévő ingatlanban működő dél-dunántúli vállalkozás, mely növényvédő szerek gyártásával, formázásával, kiszerelésével, fagyálló hűtőfolyadék gyártásával foglalkozik.

A cég 2012-ben pályázatot nyert telephelyfejlesztésre, melynek keretein belül raktárcsarnok és előtető építése, valamint eszközbeszerzés valósult meg. A megrendelői igények évről évre folyamatosan növekednek, melynek megfelelő időben és minőségben történő kielégítése érdekében további fejlesztésre van szükség.

A jelen telephely-fejlesztési projektben a meglévő üzem átalakítása során új aljzatbeton kerül megépítésre, megújul az épület teljes homlokzata, megépítésre kerül az épülethez csatolva 102 m2 előtető a gyártás előkészítése és tárolás céljából. A megfelelő közlekedés biztosításához közel 227 m2 üzemi út és térbeton fog elkészülni, az üzem többlet-energiaigényének kielégítésére elektromos földkábel kerül lefektetésre, valamint épület villamossági és technológiai szerelés valósul meg.

Az átalakítandó üzemcsarnokba a fejlesztés során új eszközök – tartálykeverő berendezés, acélszerkezetes hídmérleg, horizontális gyöngymalom, címkéző automata, keverőtartályok és tartálymérleg – beszerzése is megtörténik.

A fejlesztés hatására a vállalkozás alkalmazotti létszámát 5 fővel növeli. Az üzemi épület teljes körű felújításával, átalakításával, valamint a többletenergia kiépítésével előkészítik az üzem kapacitásának többszörösére történő bővítésének lehetőségét is. A kapacitás növeléséhez szükséges technológiai berendezések, gépek beszerzését, beüzemelését várhatóan egy újabb pályázat keretében 2015-ben kívánják megvalósítani.

Az 59 041 601 forintos támogatást elnyert, 118 083 202 forint összköltségvetésű fejlesztés 2014. június 11-én kezdődött és várhatóan 2014. december 11-én fejeződik be.

OP