Útfelújítások Hajdú-Biharban 4,8 milliárdból

operativprogram.hu
2013-03-20

Hajdú-Bihar megye alsóbbrendű útjai idén összesen 34,3 kilométernyi szakaszon újulnak meg.

Az útfelújítások az Új Széchenyi Terv 4,8 milliárd forintos keretéből valósulhatnak meg – jelentette be Klenóczki Károly, a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatója a mai sajtótájékoztatón Debrecenben.

Év végéig megújulnak a Hajdúböszörményt Hajdúdoroggal, a Nagyhegyest Hajdúszoboszlóval és a Debrecent Létavértessel összekötő alsóbbrendű utak, illetve Balmazújváros belterületén egy több mint 4 kilométeres szakasz.

Az utak közül a Hajdúböszörményről és Hajdúdorogra vezető szakaszt tavaly ősszel kezdték el építeni, a többi idén tavasszal kezdődik – jelezte Klenóczki Károly.

Mint mondta, az utak új kopóréteget kapnak, útburkolati jeleket festenek fel, megerősítik az útpadkát és ahol szükséges új szalagkorlátokat, buszöblöket és hidakat építenek ki, valamint felújítják a vízelvezető rendszereket is.

Szőke József, a Magyar Közút műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta: 2013-ban országosan összesen 87 milliárd forintból újítanak fel közel 600 kilométernyi alsóbbrendű főutat.

Emlékeztetett: 2011-ben indult átfogó program a mellékutak felújítására, ennek során tavaly 29 milliárdból már több szakaszon is megújultak a jellemzően 30-40 éves utak.

Bodó Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke azt mondta, hogy a lakosság körében folyamatosan téma a megyei utak állapota, nagyon várják már, hogy biztonságosabban közlekedhessenek és hogy a közigazgatási központok megközelíthetősége javuljon.

Véleménye szerint az autópálya-építések mögött háttérbe szorultak a mellékutak felújítási munkálatai. Igyekezni fognak megtalálni a helyes arányokat – tette hozzá.

Mező Ferenc, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője ismertette: a rövidesen záruló hétéves uniós költségvetési időszakban Hajdú-Biharban mintegy 82 kilométer hosszan újultak meg mellékutak.

MTI