Ütem szerint halad a békéscsabai vasútállomás fejlesztése

operativprogram
2014-05-18
Ütem szerint halad a békéscsabai vasútállomás fejlesztése

Az épület és a vasúti közlekedéshez kapcsolódó közúti programok beruházási értéke 35 milliárd forint.

A felújítási program az idén február közepén kezdődött, és várhatóan 2015 nyarára készül el.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő társaság kommunikációs vezetője elmondta: az állomás műemléki épületét eredeti állapotban állítják helyre, a falkutatási munkák eredménye májusban készül el, és ennek alapján folytatódik az épület korszerűsítése. Épül az állomás vágányhálózata is, a régi egy részét már elbontották. Az új vágányokon óránként száz kilométeres sebességgel haladhatnak majd át a vonatok a jelenlegi negyven helyett.

Az állomásfejlesztéssel párhuzamosan zajlik a vasúti pálya korszerűsítése Gyomaendrőd és Békéscsaba között, negyvenmilliárd forintból.

A Békéscsabát és Békés megyét érintő vasúti és közlekedési infrastruktúra-fejlesztéshez az Új Széchenyi Terv részeként az Európai Unió támogatásával a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) kerete biztosít forrást.

A kommunikációs igazgató kitért arra, hogy a vasúti hídépítés idején elkerülő útként használt Gyár utca korszerűsítése ugyanakkor várhatóan késedelmet szenved. Az új nyomvonal beiktatásával a kivitelezés május végén indult volna, azonban a földterületek kisajátítási vitái miatt várhatóan egy hónapos késés lesz. Két érintett vállalkozás ugyanis a területekért járó összeg felett üzleti veszteség címén is kér kártérítést. A Békés Megyei Kormányhivatal az ügy lezárását követően adja ki az engedélyt – jelezte Loppert Dániel.

Hozzátette: a munkálatok júniusban mindenképpen indulnak a már jogerősen kisajátított földterületeken. Az út új nyomvonalú szakaszára a kivitelező megkapta az útépítkezéshez szükséges munkakezdési engedélyt, ahol jelenleg előkészítő és tereprendezési munkálatok zajlanak.

Loppert Dániel tájékoztatott arról, hogy a NIF beruházásában Békéscsaba több pontján is dolgozik a fejlesztést végző Csaba-2013. Konzorcium. Befejeződött a vasútállomást átívelő régi orosházi híd elbontása, cölöpözik az új kétszer két sávos hidat, már a gerendaszerkezet kiépítése is megkezdődött. A Szerdahelyi és a Franklin utca találkozásánál építik az új aluljáróhoz a résfalat.

MTI