Uniós támogatást nyert a kaposvári kórház

operativprogram.hu
2013-08-28

Korszerűsítés és egészségfejlesztő program a Kaposi Mór Oktató Kórházban.

Egészségfejlesztő programokra és az öt évvel ezelőtt, az országban elsőként kialakított prevenciós és egészségfejlesztési iroda bővítéséhez, korszerűsítéséhez 125 millió forint európai uniós támogatást nyert el a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház az Új Széchenyi Terv keretében – közölte az intézmény.

Tájékoztatása szerint a kaposvári kistérség egészségfejlesztése címmel benyújtott pályázaton elnyert forrás felhasználásával a 2015. július végéig tartó projekt keretében továbbfejlesztik az eddigi sikeres egészségfejlesztési programokat, és újakat indítanak.

Az augusztusban megkezdett fejlesztés szükségességének indokaként azt írták: az önerőből és önként vállalt feladatként elindított népegészségügyi és egészségfejlesztési programok iránt egyre nagyobb az igény, az ehhez szükséges fejlesztéseket azonban források hiányában eddig csak szűkösen tudták megvalósítani.

Az elnyert támogatás révén kialakítanak egy új egészségfejlesztési egységet, korszerű eszközökkel felszerelt tornateremmel, klubhelyiséggel és rendelővel, ahol a szakemberek az egészséges életmód kialakításához teljes körű egészségfejlesztő programmal nyújtanak segítséget a kistérség lakosságának. Folytatják azt az országban egyedülálló komplex népegészségügyi szűrőprogramot a 45-65 éves női lakosság körében, amely egész Somogy megyére kiterjed.

A projekt keretében az ehhez csatlakozó háziorvosokkal és más szakmai partnerekkel együttműködve segítik a felnőtt lakosság életkorhoz kötött megelőző szűrővizsgálatait az alapellátásban, valamint civil szervezetek bevonásával, illetve egészségfejlesztő programjainak támogatásával szeretnének minél több embert elérni.

A kórház közlése szerint a program részeként péntektől három egymást követő napon lakossági egészségnapot tartanak a Kaposvári Egyetemen, szív- és érrendszeri szűréssel és kockázatbecsléssel, vércukorméréssel, légzőszervi betegségek szűrésével, mozgásszervi állapotfelméréssel és tanácsadással várják az érdeklődőket.

MTI