Újfajta fotovoltaikus rendszert fejlesztenek

operativprogram.hu
2014-02-26
épület

A Polaris-Nord Kft. által vezetett konzorcium projektje során köz- és irodaépületek hatékony energiamenedzsment rendszerének létrehozása történik.

Az Új Széchenyi Terv „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” című pályázati kiírásán a konzorcium 594 millió forint uniós támogatást nyert el a 754 millió forintot meghaladó összköltségű energetikai innovációs projektjéhez.

A K+F projekt során köz- és irodaépületek hatékony energiamenedzsment rendszerének létrehozása történik újfajta fotovoltaikus rendszer és komplex töltésszabályozó rendszer kifejlesztésével elektromos áram és hőenergia előállítására, tárolására, valamint elektromos autók meghajtására.

Az új energetikai irányzatok újra preferálják azt a tudományosan bizonyított tényt, hogy az energia leghatékonyabb felhasználása az energiatermeléshez a lehető legközelebb legyen, kihasználva a mai modern építészet lehetőségeit. Jelen projekt mind műszaki, mind városkép-esztétikai látvány szempontjából kifejleszt és létrehoz egy optimális megoldást a zöldenergia termelésre és felhasználásra.

A projekt keretében irodaépületek, ipari létesítmények, közösségi épületek energetikai optimalizációját megtervezni képes energetikai menedzsment rendszer (EMR) kifejlesztése kezdődött, mely képes a telepített létesítményben keletkező fogyasztási és termelési igények harmonizálására a múltbeli fogyasztási igényeket felmérve a jövőre vonatkoztatott fogyasztási-termelési terv felállításával.

Az újfajta fotovoltaikus (PVT) rendszerek kifejlesztése során eltérő éghajlatú területeken elhelyezkedő, különböző épülettípusok, különösen közösségi és ipari létesítmények fizikai telepíthetőségi vizsgálata történik. A rendszer fő felhasználási területei a hazánktól délebbre fekvő földrészek lehetnek, ahol lényegesen több a napsugárzás és emiatt magasabb a hőmérséklet, így – kevésbé fűtési – inkább elektromos áram és háztartási meleg víz, valamint hűtési igény merül fel.

A fejlesztés harmadik részét képező új, komplex töltésszabályozó rendszer egy szimulációs technológián alapuló szoftverből, és egy új mérésadatgyűjtő rendszerből áll. A rendszer alkalmas lesz villamos fogyasztók, elektromos autók működési hatékonyságának javítására.

A POLARIS-NORD Kft., a Debreceni Egyetem Mechatronikai Tanszéke és az ELINOR Kft. által alkotott konzorcium projektje 2013. január 2-án indult és várhatóan 2014. június 30-án fejeződik be.

OP