Új üzemcsarnokkal bővült a sárospataki csokoládégyár

operativprogram.hu
2014-04-03
üzemcsarnok

A közel 361 millió forint összköltségű projekt során új csokoládégyártó gépsort is üzembe állítottak.

A Sárospatak-Hungária Kft. 144 millió forintot meghaladó támogatást nyert el a projekthez az Új Széchenyi Terv keretében.

Az édesipari vállalkozás 2003-ban alakult és 2004-ben zöldmezős beruházás keretében létesített üzemet, a Zemplén Csokoládégyárat Sárospatakon a 37-es főút mellett.

A cég a sárospataki kistérségben meghatározó élelmiszeripari vállalkozás. Ez mind az ellátott termékek minőségében, mind a mennyiségében egyaránt tetten érhető. A termelés növekedését, ezzel párhuzamosan a munkahelyek megtartását, a személyi jellegű kifizetések növekedését csak akkor tudják tartani, ha a meglévő beszállítói szerződéseiket újabbakkal egészítik ki, ugyanakkor új exportpiacokat is keresnek.

A csokoládégyárnak a nagy áruházláncok ugyan fontos partnerei, de az árakat éppen ezért a gyártási költségek közelében kell meghatározniuk. Ezért kiemelten fontos, hogy mindig új és új árucikkekkel jelenjenek meg a kínálati piacon. Ezt a célt szolgálta a jelen fejlesztés is, amely két részből állt.

Egyrészt a meglévő raktárcsarnokot új gyártó üzemrésszel bővítették az élelmiszeripari sztenderdeknek megfelelő könnyű szerkezetes üzemcsarnokkal, mely megfelel a benne elhelyezett új gépsor hely és szakmai igényeinek is.

Másrészt az édesipari vállalkozás 1 db újonnan gyártott FP-CSOKI-SYS 800 típusú automata csokoládégyártó gépsort szerzett be.

Az Új Széchenyi Terv „Komplex vállalati technológia-fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára” elnevezésű pályázati kiírásán 144 341 548 forint uniós támogatást elnyert, 360 853 870 forint összköltségű fejlesztés 2013. április 19-én vette kezdetét és 2013. november 28-án fejeződött be.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

OP