Új típusú, környezetbarát technológiát fejlesztett az Izotóp Intézet

operativprogram.hu
2021-07-07
Izotóp Intézet logo

A 328 millió forint összköltségű projekt során kifejlesztett technológia régi, már nem használt (hulladék) sugárforrások felhasználásával új típusú cézium-sugárforrások előállítását teszi lehetővé.

Az Izotóp Intézet Kutató, Fejlesztő, Termelő és Szolgáltató Kft. többek között radioaktív sugárforrások és egyéb, radioaktív izotópot tartalmazó gyógyászati termékek gyártásával, kutatásával, fejlesztésével és forgalmazásával foglalkozik. A vállalkozás Sugártechnika üzletágának fő profilja a sugárforrások, besugárzó berendezések gyártása, továbbá technológiai módszerek fejlesztése a radioaktív hulladékok újrahasznosítására.

A KFI projekt keretében a lejárt szolgálati idejű, nagy aktivitású, környezeti szempontból a por formában jelenlévő, vízben jól oldodó cézium miatt veszélyes Cs-137 hulladék újrafelhasználását valósították meg, kidolgozva a cézium mátrixhoz (kerámiához) való kötésének technológiáját. A mátrixhoz kötött cézium nem oldódik vízben, a környezetbarát technológia alapanyagaként pedig a már hulladékként tartott régi források szolgálnak alapul. Az új technológiával gyártott zárt sugárforrások nemzetközi piacon értékesíthető források. A technológia alkalmazásával csökkenthető a temetésre szánt radioaktív hulladékok mennyisége.

A fejlesztés eredményeként létrejött egy komplett gyártórendszer (forrófülke sor) új típusú, kerámiához kötött Cs-137 sugárforrások előállítására, az új típusú Cs-137 sugárforrás prototípusa, valamint egy komplett gyártástechnológiai leírás új típusú Cs-137 sugárforrások előállítására és a gyártórendszer üzemeltetésére.

A projekt keretében két K+F-álláshellyel bővült az Izotóp Intézet Kft. kutatói létszáma.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című, „VÁLLALATI KFI_16” pályázati kiírásán 141 855 878 Ft állami támogatást elnyert, 328 024 327 Ft összköltségvetésű projekt 2017. július 28-án indult és 2020. november 30-án zárult.

OP