Új, moduláris felépítésű innovatív védelmi rendszert fejlesztettek

operativprogram.hu
2021-12-21

A CRITERION Biztonságtechnikai Zrt. a projektje során széfek és bankjegykiadó automaták elleni támadásokat jelző és megakadályozó, valamint az elkövető beazonosíthatóságát elősegítő, moduláris felépítésű innovatív védelmi rendszert fejlesztett.

A CRITERION Biztonságtechnikai Zrt. a projekt során egy olyan mechanikus és elektronikus egységeket magában foglaló komplex, de egyben moduláris védelmi rendszert fejlesztett, melynek segítségével az eddig nehezen vagy egyáltalán nem védhető nagyértékű és/vagy alapinfrastruktúra részét képező berendezések, egységek védelmét tudják ellátni. A rendszer modularitásának és skálázhatóságának köszönhetően egy kisméretű széf vagy bank automatától, akár egészen nagy trafóállomásokig kialakítható a védelmi megoldás. Korábban sem a magyar, sem a nemzetközi piacon nem létezett olyan termék, amely komplex megoldást adott volna erre a teljes védelmi problémára.

A rendszer részeként a cél olyan megoldás kifejlesztése volt, mely nemcsak jelzi az esetleges támadást, hanem a nagy értéket képviselő elemeket (pl.: bankjegy, értékpapír, biztonsági elemekkel ellátott papír, rézvezeték, trafó, stb.) megjelöli a támadás során, ezzel megnehezítve azok eladását és megkönnyíti későbbi beazonosítását. További cél volt, hogy amennyiben lehetséges, az elkövetőket is meg tudják jelölni látható vagy nem látható módon, hogy könnyen beazonosíthatóvá tegyék őket a hatóságok számára.

A projekt során nemcsak elektronikus védelem, hanem egy olyan rendszermegoldás kifejlesztése történt, amely magában foglalja az elektronikus megoldások mellett az egységek hozzáférhetőségének fizikai megakadályozását is. A rendszer továbbá képes a támadások azonnali, online jelzésére és a távolból történő paraméterezhetőségre is.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című, „2019-1.1.1-PIACI KFI” pályázati kiírásán 168 399 740 Ft állami támogatást elnyert, 408 441 650 Ft összköltségvetésű projekt 2020. január 1-én indult és 2021. december 31-én zárul.

OP