Új eszközt fejlesztettek ki légúti vizsgálatokhoz

operativprogram.hu
2014-06-08
Új eszközt fejlesztettek ki légúti vizsgálatokhoz

A légúti kórokozók diagnosztizálására alkalmas eszközt fejlesztett ki 220 milliós beruházással a Chemium Biotechnológiai Kft.

A kft. a projekt megvalósításához az Új Széchenyi Terv pályázaton több mint 150,3 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

A tájékoztatás szerint a Nemzetközi Egészségügyi Szabályozás (IHR, EU) alapján 10 évente kell elvégezni a vakcinák által kiváltott, teljes népességre vonatkozó immunválasz vizsgálatát. A kifejlesztett protein chip a védőoltások hatékonyágát felmérő vizsgálatokban alkalmazható, illetve lehetővé teszi a fertőző betegségek korai diagnosztizálását.

A terméknek 2014 őszén kezdődik az engedélyeztetése, de a vállalkozás már tárgyal a technológia értékesítéséről, illetve annak hazai gyártásáról is. A Chemium Biotechnológia Kft. továbbá megkezdte a technológia új platformokra, mint például élelmiszeripari alkalmazásként történő fejlesztését.

A magyar tulajdonban lévő Chemium Biotechnológia Kft. kilenc munkatárssal, gyártó-, fejlesztő- és kereskedelmi tevékenységet folytat a magyarországi laboratóriumi piacon.

A cég 2012-ben 127,174 millió forintos árbevétel mellett 190 ezer forint adózott eredményt ért el, míg 2013-ban az árbevétel 97,918 millió forint volt, adózott eredménye pedig 865 ezer forint.

MTI