Új átfogó termelési rendszert fejlesztett a GÉMTECH

operativprogram.hu
2015-01-13
GÉMTECH

A közel 467 millió forint összköltségű projekt során a cég GEMMOR – Gémtech Energia Megtakarító és Munkaidő Optimalizáló Rendszert hozott létre.

A Gazdaságfejlesztési Programok „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” című konstrukciója keretében 289,14 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a projekthez a Gémtech Kft.

A gyártó cégek felső vezetői korábban semmilyen egzakt információval nem rendelkeztek a hegesztési folyamatok hatékonyságáról, illetve annak szakszerű tényleges végrehajtásáról. Ezen paraméterekhez csakis és kizárólag a dolgozótól kiindulva az üzemvezetőn keresztül a gyárvezetőn át személyes benyomással kiegészülve, részben eltorzítva juthattak hozzá. Ez az információ amellett, hogy az emberi tényezők miatt eltorzított, még a kiindulási ponton is személyes megítéléstől függ, nem tartalmaz semmilyen egzakt mérést. A hegesztők eddigi valós teljesítményének mérése szinte lehetetlen volt, a rendszer kifejlesztésével mindez pontosan követhetővé és dokumentálhatóvá vált.

A Gémtech Kft. a projekt keretében egy a hegesztő iparban alkalmazható új termelés-ellenőrzési- és irányítási rendszert fejlesztett ki. A GEMMOR nevet viselő új rendszer megfelelő működéséhez alapos próba- és teszt-hegesztéseket kellett végezni a projekt végéig, ami rengeteg anyagi és emberi erőforrást emésztett fel – a projekt utolsó fél évében volt olyan hónap, amikor összesen 43 bejelentett alkalmazott dolgozott a projekt feladatokon. A teszt üzem végeztével megállapításra került, hogy a rendszer üzembiztosan és megbízhatóan működik, a kitűzött célokat maximálisan lefedi.

A rendszernek köszönhetően a jövőben a gyártási folyamatok hatalmas fejlődésen eshetnek át, hiszen a mért paraméterek kiértékelését követően fény derülhet minden olyan tényezőre, amely az emberi mulasztásokra, vagy a szakértelem hiányosságaira vezethető vissza. Emellett a gyártási folyamatok megbízhatóbbak lettek, ami jelentős minőségi javulást eredményez, továbbá amellett, hogy energiát takarítanak meg az üresjáratban stagnáló gép áramtalanításával hatékonyabb és gazdaságosabb folyamatokat állítanak fel, ami jelentős költségcsökkentést eredményez a gyártás során.

A több mint másfél évig tartó fejlesztés idején a Gémtech Kft. összesen 43 új munkahelyet létesített Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik leghátrányosabb helyzetű térségében.

A 289 143 089 forintos támogatást elnyert, 466 843 916 forint összköltségvetésű projekt 2013. január 1-én indult és 2014. szeptember 30-án zárult.

OP