Tűzifa udvart alakítottak ki Egerben

operativprogram.hu
2013-04-22

A megnövekedett igényre válaszolt ezzel az Egererdő.

Az Észak-magyarországi Régióban elsőként Egerben alakított ki a lakosság korszerű kiszolgálása érdekében, úgynevezett tűzifa udvart az Egererdő Zrt. – tájékoztatott múlt hét pénteken a társaság médiareferense.

A beruházás 255 millió forintba, ezen belül a gépek beszerzése 155 millió forintba került; ez utóbbihoz 50 százalékos támogatást nyertek az Új Széchenyi Terv keretében – közölte Vigh Ilona.

A telepen egy helyen megtalálható és megvásárolható az erdei fás szárú biomasszából előállított szinte valamennyi termék a hengeres tűzifától, a darabolt-hasított tűzifán, a faaprítékon, és a fabriketten át a fapelletig – tette hozzá.

A tájékoztatás szerint főleg a Mátrában és a Nyugat-Bükkben gazdálkodó társaság, érzékelve a tűzifa, illetve a hozzá kapcsolódó termékek iránt megnövekedett igényt, 2011-ben döntött a fejlesztés megvalósításáról.

Üzembe helyeztek egy mobil aprítógépet, amellyel évente közel 30 ezer tonna faaprítékot képes előállítani a társaság. Ugyanakkor munkába állítottak egy teleszkópos homlokrakodó, két daraboló- hasító gépet, illetve egy hídmérleget a hozzá tartozó informatikai rendszerrel együtt.

Az állami tulajdonú erdészeti társaság éves árbevétele az elmúlt esztendőben 4,213 milliárd forint volt. A tűzifa iránti növekvő igényt jelzi, hogy amíg 2010-ben a termék értékesítéséből 1,1 milliárd forint bevételük származott, az elmúlt évben ez az összeg megközelítette az 1,5 milliárd forintot.

Az igények további növekedése esetén lehetséges a telephely további bővítése és fejlesztése is – közölte Vígh Ilona.