Transzplantáció hosszútávú sikerességét elősegítő in vitro diagnosztikai eszközök fejlesztése

operativprogram.hu
2023-02-24

Az Omixon Biocomputing Kft. a 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00211 számú pályázatát sikeresen lezárta. Az NKFI Alap finanszírozásából diagnosztikai és terápiás fejlesztéseket valósítottak meg.

Az Omixon Biocomputing Kft. egy 2011-ben alakult, magyar tulajdonú, budapesti székhelyű globális molekuláris diagnosztikai vállalat, amely az egyik legfejlettebb transzplantációs diagnosztikai terméket gyártja és exportálja a világ minden tájára.

A cég 2021-ben pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása felhívásra” a „Transzplantáció hosszútávú sikerességét elősegítő in vitro diagnosztikai eszközök fejlesztése” címmel. A 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00211 azonosító számú pályázatuk az Innovációs Testület javaslata alapján, 279 892 517 Ft visszatérítési kötelezettség nélküli támogatást nyert. A projekt eredményeként kifejlesztésre került kettő transzplantációs termékcsalád: a NanoTYPE, valamint a HoloGRAFT.

A NanoTYPE termék a világ első olyan genetikai tesztje, amely lehetővé teszi, hogy hirtelen elhalálozott donorok kompatibilitását sürgősséggel, 6 órán belül nagy felbontással határozzák meg. A nagyfelbontású HLA tipizálás lehetővé teszi a donor és beteg fehérjemolekula szintű kompatibilitásának vizsgálatát, amit korábban sürgősséggel nem lehetett elvégezni.

A NanoTYPE termék használatával lényegesen csökkenthető a kompatibilitási vizsgálat komplexitása és megnövelhető a transzplantáció hosszútávú sikerességének esélye. Várhatóan a termék bevezetése következtében a donorok és betegek párosítása sikeresebb transzplantációs kimenetelhez vezet, a szerv és a beteg is lényegesen tovább él a kiválasztott donor szervvel. A NanoTYPE termék értékesítése 2022 második felében indult, amelynek következtében az Omixon több tíz új ügyfelet szerzett és az árbevétel is jelentős növekedésnek indult. A NanoTYPE termék klinikai validálása folyamatban van, amelynek következtében az Omixon szándéka az európai CE jel megszerzése.

A HoloGRAFT termék a transzplantáció nem-invazív után követésére alkalmas. Jelenleg a transzplantált szervet rendszeresen biopsziás tűvel mintavételezik annak megállapítására, hogy van-e kilökődés. A kilökődés kockázatát azonban vérből is meg lehet állapítani. Céljuk egy olyan vérteszt kifejlesztése volt, amely lehetővé teszi a szükségtelen tűbiopsziák számának csökkentését. A HoloGRAFT a világ első olyan kereskedelmi forgalomban is elérhető tesztje, ami lehetővé teszi transzplantált betegek vérmintájából a transzplantált szervből származó szabad DNS (cf-DNS) abszolút koncentrációjának mérését. A transzplantált szervből származó szabad DNS abszolút szintjének változása alkalmas lehet a szerv állapotának monitorozására. 2022-ben a termék hatékonyságának piaci tesztelése érdekében több országban indítottak kutatási együttműködést.

Várakozásuk szerint az új termékek a betegellátás biztonságának növelése mellett hozzájárulnak az Omixon gyorsabb növekedéséhez és új munkahelyek létrehozásához.