Testvériskolai kapcsolatokat ápolnak Békés megyében

operativprogram.hu
2014-04-08
logok

Az "Adj teret, nyiss utat! - Szociális kompetenciákkal a hátrányok ellen" elnevezésű projektben két általános iskola diákjai és tanárai vesznek részt.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a fejlesztési programhoz az Új Széchenyi Terv keretében 17 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el.

A projektet megvalósító intézmények a dévaványai Ványai Ambrus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a kunágotai Bereczki Máté Általános Iskola. A programban 11 fő megvalósító pedagógus és 60 fő bevont tanuló vesz részt, közülük 20 fő halmozottan hátrányos helyzetű.

A program fő célja a diákok szociális (együttélési, érdekérvényesítő, proszociális, kommunikációs) kompetenciáinak élethelyzetekben történő fejlesztése, valamint a két intézmény tanulói és pedagógusai közötti személyes, baráti és jó munkakapcsolatok kialakítása.

A tanulók két csoportban tevékenykednek a két félév, illetve a fizikai megvalósítás 14 hónapja során heti rendszerességű szakmai programot megvalósító foglalkozások keretében. A program megvalósulását segíti mindegyik csoportban a heti egy – matematika, anyanyelvi kommunikáció, informatika – szaktárgyi felzárkóztatás, fejlesztés is.

Az iskolán kívüli tanulmányi, kulturális és szabadidős programok alapvetően a tudatos értékeken és társas kapcsolatokon alapuló életviteli ismereteket hivatottak elmélyíteni. Ennek során a két intézmény bevont tanulóinak és megvalósító pedagógusainak személyes találkozójára kerül sor mindkét érintett településen. Továbbá két közös kirándulást szerveznek Békés megyében: Gyulára, valamint Gyopárosfürdőre, mely programok egyaránt segítik a személyes, a szociális és a kognitív kompetenciák fejlesztését.

Hat napos, közös nyári tábort tartanak a Balaton partján, a Zánkai – Új Nemzedék Központban, ahol naponta szervezett foglalkozásokat, kulturális, sport és egyéb szabadidős programokat biztosítanak a gyerekeknek. Végül a három előadásból álló sorozat témái a partner iskolák megismerése, az alkohol és drogprevenció, illetve a társadalmi egyenlőség kérdésének fontossága lesz.

A TÁMOP-3.3.14.A-12/1 „Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása” című pályázati kiíráson 17 000 000 forintos támogatást elnyert projekt 2014. február 1-jén indult és várhatóan 2015. május 31-én fejeződik be.

OP