Telco fejlesztési projektet zárt a CompArgo

operativprogram.hu
2015-01-20
Telco fejlesztés

A 155,5 millió forint összköltségű projekt során telekommunikációs terhelést és optimumot vizsgáló eljárás kutatása történt.

A projekthez az Új Széchenyi Terv „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” elnevezésű pályázati kiírásán 112 millió forintot meghaladó támogatást nyert el a CompArgo Kft.

A K+F projekt célja a vállalati, intézményi távközlési rendszerek terhelhetőségének, kihasználtságának és optimális kiépítésének objektív, szolgáltató független, alacsony költségű vizsgálati módszereinek kialakítása volt és a későbbi gyakorlati mérések lehetőségének megteremtése.

A munka során olyan elméleti módszereket dolgoztak ki, amelyek segítségével szimulálni lehet nagy forgalmú PSTN/PLMN hálózatokat. Ennek érdekében felkutatták és részletesen elemezték az eddig ismert és alkalmazott módszereket, és eddig nem alkalmazott módszereket dolgoztak ki. A módszerek ellenőrzésére egy labormodellt fejlesztettek ki, amely a sikeres eredmények után egy végleges vizsgálóhely alapját teremtette meg.

Az új rendszer előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy egyszerű, szabványos felületen keresztül történik a csatlakozás a vizsgálandó rendszerekhez és a külső hálózatokhoz. Távoli üzemmódban az interneten keresztül is vezérelhető, külön-külön is vizsgálhatóak a kimenő és a bejövő forgalom által igénybevett belső elemek és erőforrások, valamint egyaránt felhasználásra kerül a vizsgált rendszer működésében képzett belső információ és a külső (PSTN/PLMN hálózati) felületen a mérőrendszer által generált hívások információja.

A fejlesztés eredményeként a rendszer további előnye, hogy a vizsgálatot szolgáló telco hardver felületek modulárisak, széles kapacitás határok között építhetők ki, a vizsgálandó rendszer gyártótól független, a vizsgálat pedig a telco szolgáltatóktól is független.

Az Új Széchenyi Terv „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” elnevezésű pályázati kiírásán 112 199 252 forintos támogatást elnyert, 155 500 000 forint összköltségű fejlesztés 2013. január 1-én indult és 2014. június 30-án zárult.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

OP