Tehenészet a határban

operativprogram.hu
2014-03-10
Tehenészet a határban

A Határőr Mezőgazdasági Zrt. Somogy megye egyik hátrányos helyzetű kistérségében 2000 hektárnyi földterületen gazdálkodik.

A horvát határ mellett található 1800 lakosú Babócsán mintegy 30%-os a munkanélküliség, ezért a vállalkozás a 47 fős alkalmazotti létszámával kiemelt szerepet tölt be a foglalkoztatás területén.

Az EMVA elindulása óta nyolc jogcímet érintően nyertek támogatást, amelyekből hat projekt már befejezésre, lezárásra került.

Az első években a fejlesztések a termelés technikai-technológiai színvonalának emelését szolgálták: pl. a régi munkagépeiket a gépbeszerzésre nyert támogatással kiegészítve szinte teljesen lecserélték, valamint új, korszerű terményszárítót építettek.

A támogatások hitelből történő előfinanszírozásának lehetőségét mindig igyekeztek kihasználni a hosszabb lejáratú beruházási hitelek mellett. Az elszámolások MVH-hoz történő benyújtását követően nagyon hamar sor került a kifizetésekre, ami lehetővé tette a források ismételt, gyors felhasználását. Adósminősítésük a bankoknál jó, és ezt igyekeznek is megtartani a saját erő-külső források arányának megfelelő meghatározásával.

Legjelentősebb fejlesztéseik közé tartozik a babócsai tehenészeti telepen az európai uniós környezetvédelmi követelményeknek megfelelő trágyatér építése, istálló felújítás, valamint etetőút kialakítása. A régi Bábolna típusú szárító helyett 2008-ban épített német RIELA GDT szárító a 20 t/óra kapacitása mellett energiatakarékos, tisztább és homogénebb termény előállítását teszi lehetővé. Az öntözés fejlesztésére elnyert támogatással BAUER öntöződobokat és szivattyút vásároltak, és mintegy 3 km földbe fektetett nyomóvezetéket építettek ki, melynek segítségével 150 hektár szántó öntözése vált lehetővé, ahol jelenleg konzervborsót, csemegekukoricát és cukorrépát termesztenek.

Jelentős előrelépés a cég életében a vágópont beruházás, amelyhez 2012-ben támogatást nyertek el. Ezzel egy teljesen új tevékenységet indítanak, mellyel az alapanyag előállításhoz képest előrelépnek a feldolgozás felé. A 286,45 m2 alapterületű üzem 20 db marha/hét vágókapacitással működhet. Ennek alapját a 352 állategységből álló Blonde’d Aquitaine tenyészetük adja. Ezt a prémium húsminőséget adó fajtát Magyarországon mindössze négy tenyészetben tartják. Állományuk jelenleg 188 db tehénből, 114 db üszőből, 109 db borjúból, 34 db hízóbikából és 2 db saját, valamint 17 db értékesítésre váró minősített tenyészbikából áll.

MVH