Technológiai korszerűsítés Szigetszentmiklóson

operativprogram.hu
2013-05-21
BING Power Origin Kft

Az Új Széchenyi Terv pályázati kiírásán a Bing Power Origin Kft. 3 millió forintot meghaladó támogatást nyert el.

A közel 8,8 millió forint összköltségvetésű projekt során CNC vezérlésű mérőgép beszerzésére került sor.

A BING Power Origin Kft. elődjét, az ORIGIN Járműipari Szövetkezetet 1988-ban alapította öt magánszemély Szigetszentmiklóson. A cég életében nagy áttörést jelentett a Rotax céggel megkezdett együttműködés. Az Origin gyors fejlődésnek indult, hamarosan kinőtte korábbi gyártóhelyeit és új telephelyre költözött a Gyári út 4. szám alá. Az Origin történetének következő mérföldkövét a nürnbergi BING Power System GmbH-val való kapcsolatfelvétel jelentette, ami 2006-ban a tulajdonviszonyok megváltozásához és a BING Power Origin Kft. megalakulásához vezetett.

A fejlesztésük előzményének eddigi beruházásaikat tartják, melyeknek köszönhetően kiépített infrastruktúrával rendelkeznek. Jelenlegi gépparkjuk és saját tulajdonú ingatlanuk biztos alapot nyújt a tevékenységi kör bővítéséhez.

A BING Power Origin Kft. tevékenysége forgácsolt alkatrészek, lemez anyagból készült termékek, valamint hajlított cső komponensek gyártásából áll, a hazai és nemzetközi járműipar számára. A nagyszámú és bonyolult alkatrészek ellenőrzése korábban manuális módon, egyedi mérőeszközök használatával történt. A hagyományos módon való ellenőrzés azonban igen munkaigényes és nagy figyelmet igénylő tevékenység. Mára az új termékek – hajlított cső komponensek – sorozatgyártására való felkészülés is megtörtént.

A térben hajlított alkatrészek bonyolultsága meghaladja a manuális ellenőrzés lehetőségeit. Ezért ezen termékek ellenőrzése már csak 3D-koordináta mérőgép használatával végezhető el gazdaságosan, a megfelelő pontossági követelményeket kielégítő módon. A projekt során beszerzett CNC vezérlésű mérőgép mostantól lehetőséget nyújt a sorozatban gyártott termékek ismétlődő ellenőrzéseinek végrehajtására.

Az Új Széchenyi Terv KMOP 1.2.1-11/A „Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztése” című pályázati kiíráson 3 077 263 Ft támogatást nyert, 8 792 180 Ft összköltségű technológiai fejlesztés 2011. december 19-én kezdődött és 2012. október 1-én fejeződött be.

OP