Tartálytisztítási technológiát fejlesztenek

operativprogram.hu
2013-07-24
tartály

Újabb technológia-fejlesztési projekt indult a Kőolajvezetéképítő Zrt-nél.

Az Új Széchenyi Terv „Vállalatok komplex technológiai innovációjának támogatása” elnevezésű pályázati kiíráson a Kőolajvezetéképítő Zrt. 403,6 millió forintot meghaladó összköltségvetésű projektje 176,6 millió forint támogatást nyert el zárt rendszerű tartálytisztítási technológia kifejlesztésére.

A kőolaj és származékai tárolására szolgáló nagy térfogatú tartályok tisztítása eddig főleg elavult, kézi módszerrel történt, amely gyengébb hatékonyságú, balesetveszélyes a tárolt anyagok gyúlékony és mérgező maradványai miatt.

A probléma megoldására nélkülözhetetlenné vált egy tartálytisztító géplánc kialakítása, az ehhez szükséges gépek kiválasztásával és összeépítésével. Szükséges továbbá a tartálytisztítási technológia kidolgozása is a különböző méretű és típusú tartályokra.

A projektben hazánk piacvezető csővezeték építő vállalata, a Kőolajvezetéképítő Zrt. 18 munkatársa vesz részt.

A fejlesztés befejezését követő fenntartási időszak végére a zárt tartálytisztítási gépsorral végzett, megrendelt munkák tervezett árbevétele 564 millió forintot tesz majd ki. A fejlesztések várhatóan a megvalósulás utáni 5. év végére térülnek meg.

Az Új Széchenyi Terv keretében 176 690 185 forint támogatást nyert, 403 638 522 forint összköltségvetésű technológiai fejlesztés 2012. október 1-én kezdődött és várhatóan 2013. december 31-én fejeződik be.

OP