Személyre szabott műtéti tervező- és navigációs rendszert fejlesztettek

operativprogram.hu
2019-04-16
Széchenyi 2020

A 962 millió forint összköltségű projekt során személyre szabott csontsebészeti műtéti tervezést, illetve műtéti navigációs segédeszközök létrehozását lehetővé tevő rendszert fejlesztettek.

A Széchenyi 2020 program „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című konstrukciója keretében 677,04 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Sanatmetal Kft. által vezetett konzorcium.

A projekt a Sanatmetal Kft., a Szegedi Tudományegyetem és a dicomLAB Kft. hatékony együttműködésével valósult meg. A konzorciumi partnerek mindegyike nemzetközi szinten is elismert kutatóhely, illetve vállalkozás, akik az együttműködés során jól tudták alkalmazni a rendelkezésre álló orvostudományi és műszaki tudományi hátteret, a felhalmozott innovatőri tudást, a magas színvonalú technológiai hátteret, valamint a hazai és nemzetközi piaci ismereteket.

A projekt révén hazánkban elérhetővé válik egy nagyon korszerű személyre szabott műtéti tervezést, illetve személyre szabott műtéti navigációs segédeszközök létrehozását lehetővé tevő rendszer, a hozzá tartozó világszínvonalú váll- és térdízületi protetikai elemekkel és lábsebészeti implantátumokkal.

A rendszer használata megbízható támogatást nyújt az operatőrök számára: pontosabban tervezhetővé és pontosabban elvégezhetővé teszi a csontsebészeti műtéteket, amely alacsonyabb kockázatot, gyorsabb felépülési időt, valamint a szövődmények csökkenését jelenti a betegek számára.

A GINOP-2.2.1-15 kódszámú pályázati kiíráson 677,04 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást elnyert, 962,296 millió forint összköltségvetésű fejlesztés 2019. február 28-án zárult.

OP