Revitalizáció a mátrai Sástón

operativprogram.hu
2013-04-24

A rehabilitáció mellett egy turisztikai központot is kialakítanak.

Az Új Széchenyi Terv keretében 300 millió forintot nyert Gyöngyös önkormányzata az ország legmagasabban fekvő tava, a mátrai Sástó revitalizációjára, illetve ökoturisztikai fejlesztésére – jelentette be szerdán Gyöngyös-Sástón a település szakmai alpolgármestere.

Az erről szóló megállapodást már megkötötte a város a fejlesztési ügynökséggel – közölte sajtótájékoztatón Réthy Béla.

Mint elmondta: a munkálatok során eltávolítják a tómederből az iszap egy részét, az elszaporodott vízi növényzetet, illetve már kitakarították a tómedret vízzel ellátó árokrendszert.

A rehabilitáció mellett, a támogatás nyomán egy turisztikai oktató- és látogatóközpontot is kialakítanak, ahol a Mátra élővilágával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Korszerűsítik a gyalogos utakat, új parkolókat, a térség vízi és szárazföldi élővilágát bemutató tanösvényeket alakítanak ki, felújítják a tó fahídjait, de csillagvizsgáló, játszótér és egy teraszként is szolgáló csónakstég is szerepel a tervek között.

A munkálatok a közbeszerzési eljárásokat követően kezdődhetnek el, a projekt zárásának időpontjáról pedig a támogatói megállapodás megkötésekor döntenek – mondta Réthy Béla.

Faragó László, a város polgármestere (Fidesz) arról szólt, hogy az elmúlt időszakban mintegy 840 millió forintnyi támogatást nyert a város uniós pályázatokon, most pedig újabb egymilliárd forintnyi támogatáshoz jut a település, illetve az intézmények. Ez az összeg a Sástó revitalizációján túl tartalmazza a városban működő három iskola, illetve egy idősotthon korszerűsítését, fejlesztését – mondta az önkormányzati vezető.

MTI