Pécsen és Szegeden vérellátóközpont épül

operativprogram.hu
2013-01-17

Az új, regionális vérellátóközpontok az Új Széchenyi Terv keretében, uniós és hazai finanszírozásban hárommilliárd forintból épülnek.

Az építkezés idén tavasszal kezdődik, és az intézményeket várhatóan 2014 tavaszán adják át – jelentette be Cserháti Péter egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A projekt során korszerű, a legmodernebb szakmai követelményeknek megfelelő vér- és vérkészítménygyártásra alkalmas központokat alakítanak ki a két városban. Elmondta, hogy a beruházás szükségessége már 1996-ban felmerült, az elmúlt 40 évben ugyanis a magyar vérellátás területén  hasonló fejlesztések nem történtek.

A vérellátás azonos, szigorú alapelvek és szakmai eljárásrendek szerint működik egész Európában, ezzel biztosítva a betegek egyenlő és azonos szintű hozzáférését a vérhez, illetve vérkészítményekhez.

A jövőre átadandó regionális központok feladatai közé tartozik majd a vérkészítmények előállítása, a régiót alkotó megyék (Somogy, Tolna, Baranya, illetve Csongrád, Bács-Kiskun és Békés) egészségügyi szolgáltatóinak ellátása.

Magyarországon a vérellátás biztosítása öt regionális központra szerveződik: intézmény működik Budapesten, Győrben és Debrecenben, valamint a most megújuló két megyeközpontban, amelyek Miskovits Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója szerint nagyon elhanyagoltak voltak.

A főigazgató kérdésre azt hangoztatta, Magyarországon vérhiány nincs, és nem is volt, legfeljebb időszakos vérkészletcsökkenésről lehet beszélni. A vért 30 napig lehet felhasználni, számukra az egyenletes véradás a cél, tehát az, hogy minden időszakban elég véradó jelentkezzen. Jelezte, Magyarországon – uniós összehasonlításban – a „véradási kedv” jónak számít.

Elmondta azt is, Magyarországnak naponta összesen 8000-8500 egység vérrel kell rendelkeznie, egy egység 450 millilitert jelent. Jelezte azt is, ezen belül van egy „kívánt” vércsoportarány, és többnyire a legnagyobb mennyiségben A+ vér kell hogy legyen készleten, és utána a 0-s. Hozzátette: a ritka vércsoportokból, így a B-ből és az AB-ből mindig elégséges mennyiség van.

MTI