Októberben nyílik meg a turisztikai látogatóközpont Egerben

operativprogram.hu
2013-09-16

A Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpont összköltsége 386 millió forint volt.

A tervek szerint október 11-én és 12-én, kétnapos szüreti mulatság keretében nyílik meg az egri Szépasszonyvölgyben a Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpont, az aktív és az ökoturizmust népszerűsítő létesítmény mintegy 400 millió forintos beruházás eredményeként jön létre.

A központ az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Unió támogatásával épült meg. A komplexitásában és szakmai tartalmában az országban egyedülálló projekt egyszerre turisztikai látogatóközpont, szabadtéri színpad, kulturális örökségi emlékhely és interaktív bemutatóhely. A projekt összköltsége 386 millió forint volt, melyből az uniós támogatás 328 millió forintot tett ki – tájékoztatott a projekt kommunikációjáért felelős Média Eger Nonprofit Kft.

A közlemény kitér arra, hogy a látogatóközpont teljesen megújult, 795 férőhelyes nézőtérrel rendelkező, részben fedett szabadtéri színpada népzenei, könnyűzenei koncerteknek, színházi, táncos előadásoknak ad majd otthont. Az épületben játszóház nyílik a gyerekeknek, állandó tárlatként pedig borosdugókat és számos, a borkészítéshez használatos eszközt tekinthetnek meg a központba érkezők.

Mindemellett a borhoz, Márai Sándorhoz, a gasztronómiához, Egerhez és a Szépasszonyvölgyhöz kapcsolódó időszakos kiállításokat is tervez az üzemeltető. A Márai-szobában pedig az író életéről és műveiből készített filmeket láthatnak az érdeklődők. Az egészségcentrumban különböző programokból választhatnak akár egyénileg, akár csoportosan is a látogatók, akiket öltözködési és sminktanácsadással is várnak a szakértők.

Szintén a látogatóközpont része a külön helyszínen kialakított Akadály-Völgy Játszópark – áll a közleményben. Emellett lehetőség nyílik túrázásra, erre a célra speciális, kitáblázott útvonalat jelöltek ki a környéken.

A látogatóközpontot működtető Egri Kulturális és Művészeti Központ munkatársa, Püski Viktória elmondta, hogy várhatóan október 11-én és 12-én szüreti mulatság keretében nyitják meg a létesítményt. Terveik szerint október 20-án pedig az élhető környezettel kapcsolatos kérdéseket feszegető ökokonferenciát tartanak a látogatóközpontban.

MTI