Nyomdaipari innováció Békéscsabán

operativprogram.hu
2013-05-03
Nyomdaipari innováció Békéscsabán

A Javipa Kft. technológiai újdonsága folyamatosan méri a nyomatok színegyezőségét.

A békéscsabai vállalkozás 25 millió forint támogatást nyert az „Innovációs eredmények hasznosításának támogatása KKV-k részére” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A 42,3 millió forint összköltségvetésű projekt során két új nyomdatechnikai eszköz beszerzésére került sor.

A mai nyomdaipar a kiváló minőségről, a lehető leggyorsabb kivitelezésről és a megfelelő piacról szól. A JAVIPA Kft. partnereinek is ezek az igényei, ezért kerestek olyan technológiákat, amely mindhárom piaci elvárásnak megfelel. Az új beruházás biztosítja a nyomda ISO szabvány szerinti nyomtatását, amelyet PSO nemzetközi tanúsítvány igazol.

A Heidelberg Prinect Axis Control típusú digitális színmérő berendezés, egy olyan innovatív technológiai újdonság, ami nyomógéppel egybekötve folyamatosan méri a nyomatok színegyezőségét a példányszám nyomtatásban. Az ISO szabványban megengedett mérési tartományon belül tartja a színeket, amely biztosítja a nyomdának a professzionális nyomtatást, továbbá dokumentálja a különböző méréseket, és ha eltérést tapasztal nyomat és nyomat között, akkor automatikusan korrigálja és a megfelelő szintre hozza azokat.

A projekt keretében beszerzett másik eszköz, a Horizon AF-406A típusú hajtogatógép olyan pluszt biztosít különösen a gyógyszeripari betegtájékoztatók kivitelezésénél, ami szinkronban van az egyre növekvő igényekkel. Az exportra kerülő gyógyszerek esetében több nyelven van feltüntetve az adott gyógyszerre vonatkozó szöveg. Igény, hogy a betegtájékoztató többször legyen meghajtva, ugyanakkor a két irányban, többször hajtogatott terméket a csomagológép zavartalanul el tudja helyezni a falt kartonba. A nem kis méretű papír 2×12 cm-re történő meghajtása, és a harmonikaszerű rugalmasság elkerülése érdekében a vízpermetezés, a bigelő szerkezet beépítése vált szükségessé.  Ezt a megoldást a gépgyártó levédette. A berendezés olyan ellenőrző rendszerrel, kamerával rendelkezik, ami a nagy teljesítmény mellett garantálja a kiváló minőséget. A hajtogatógép alkalmas az AZTEC kód olvasására is.

Az Új Széchenyi Terv GOP 1.3.1-11/C „Innovációs eredmények hasznosításának támogatása KKV-k részére” elnevezésű pályázati kiírásán 25 000 000 Ft támogatást nyert, 42 372 881 Ft összköltségvetésű innovációs fejlesztés 2012. július 27-én indult és 2012. szeptember 27-én zárult.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

OP