Nemzetközi színvonalú, Fejlett Központi Szolgáltató Laboratóriumhálózat jött létre

operativprogram.hu
2019-12-21
Széchenyi 2020 logo

A projekt során az SZBK, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem kutatási infrastruktúrájának hálózatos fejlesztése történt meg nemzetközileg is magasan jegyzett kutatási eredmények megszületése érdekében.

A Széchenyi 2020 program „Kutatási infrastruktúra megerősítése – nemzetköziesedés, hálózatosodás” című konstrukciója keretében 979,7 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Szegedi Biológiai Kutatóközpont által vezetett konzorcium.

A nagy áteresztőképességű vizsgálómódszerek – köztük a tömegspektrometria, a rendszermikroszkópia, a szekvenálás – közelmúltbeli jelentős fejlődése lehetővé teszi, hogy a korábbinál szisztematikusabban, kvantitatív módon és rendkívül gyorsan szerezzünk információkat biológiai rendszerekről. Mindez új perspektívákat nyit a humán betegségek tanulmányozása és pathomechanizmusuk megértése terén.

A projekt keretében olyan Fejlett Központi Szolgáltató Laboratórium-hálózatot (network of Advanced Core Facilities, ACF-hálózat) hoztak létre, amely tudományos szolgáltató központként három fő funkciót ötvöz: kutatási szolgáltatást nyújt, oktató intézményként működik és a legmagasabb technikai színvonalat és kompetenciát képviseli.

A FUNOMICS-hálózat három laboratóriumból (ACF) épül fel:
(1) a Funkcionális Transzkriptomikai ACF a Debreceni Egyetemen (DE),
(2) az Egysejt-omikai ACF a Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában (SZBK),
(3) a Funkcionális Sejtbiológiai és Immunológiai ACF a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

Az ACF-ek fő egységei lettek annak a Magyar Molekuláris Medicinai Kiválósági Központnak (Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine, HCEMM), amelyet a Szegedi Biológiai Kutatóközpont a Szegedi Tudományegyetemen a Semmelweis Egyetemmel együttműködésben hozott létre az Európai Unió (EU) „Horizont 2020 Teaming” pályázati felhívása keretében.

A GINOP-2.3.3-15 kódszámú pályázati kiíráson 979 697 379 forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást elnyert, 983 781 069 forint összköltségű fejlesztési projekt 2019. november 30-án sikeresen lezárult.

OP