Négymilliárdos dunaújvárosi kórházfejlesztés

operativprogram.hu
2013-01-09

Letették a központi technológiai tömb alapkövét ma a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban.

Európai uniós támogatással négymilliárd forintos költséggel épül műtőblokk, központi sterilizáló, intenzív osztály és diagnosztikai egység.

Az Új Széchenyi Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programjának szerkezetváltást támogató pályázatán 3,6 milliárd forintot nyert el a kórház, az önerő tízszázalékos. A fejlesztés eredményeként egy éven belül már a megújult helyszínen tudják fogadni a betegeket.

A négyezer négyzetméter alapterületű, a kórház főépületéhez szervesen csatlakozó létesítményben négy hagyományos és egy szeptikus (fertőzéses esetekre tervezett) műtőt alakítanak ki, ott kap helyet a központi sterilizáló, az intenzív ellátásra szoruló betegeket ellátó osztály, valamint a diagnosztikai blokk. A központi technológiai tömb átadásával megszűnik a műtők, sterilizálók jelenlegi széttagolt struktúrája, s a mostaninál hatékonyabb, a betegek számára kedvezőbb munkaszervezés válik lehetővé.

A fejlesztés részeként központi betegirányítási rendszert alakítanak ki, továbbá a most két telephelyen működő képalkotó diagnosztikai szolgáltatásokat egységesítik, modernizálják, valamint fejlesztik az informatikai rendszert.

Az 523 aktív és 180 krónikus ágyas Szent Pantaleon Kórházban évente átlagosan 22-25 ezer fekvő beteget látnak el. Ellátási körzetéhez 130 ezer dunaújvárosi és környékbeli lakos tartozik.

MTI