Négy város leromlott részeinek rehabilitációja kezdődhet el

operativprogram.hu
2013-10-06

Nagykanizsa, Sopron, Szombathely és Zalaegerszeg összesen 1,6 milliárd forint uniós forrásból fejleszthet.

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség közleményében azt írta, a pályázati felhívás célja a városok egyes társadalmi, fizikai, gazdasági szempontból leszakadó vagy leszakadással fenyegetett részeinek megújítása, közösségi funkciókkal való ellátása, az életkörülmények és a közbiztonsága javítása.

A szociális városrehabilitáció keretében Nagykanizsán a rendelkezésre álló összegből bérlakásokat, a ligetvárosi óvodát, uszodát újítják fel, az Erdész utcában kiépítik a járdát és a közvilágítást, továbbá kerékpárút is épül.

Sopronban a Kurucdomb sor – Kuruc körút – Fraknói utca – Fapiac utca által körbevett területen épületeket újítanak fel, 40 bérlakást korszerűsítenek, összkomfortosítanak és megújul a Halász Miklós Sportcsarnok is.

Szombathelyen társasházat, református és evangélikus templomok homlokzatát újítják fel, körforgalmat építenek, valamint képzéseket, táborokat, programokat indítanak.

Zalaegerszegen felújítják a szociális klubot, a környéken parkolókat alakítanak ki, rendezik a zöldfelületeket és több közösségi, képzési, közbiztonsági programot is indítanak civil szervezetek segítségével.

A városoknak a fejlesztésre egyenként 410-412 millió forint áll rendelkezésükre.

A közleményben kitértek arra: a régióban most már mind az öt megyei jogú városnak van szociális városrehabilitációt célzó projektje. Győr 2012-ben nyert el egymilliárd forint értékben uniós támogatást Újváros műemléki védettségű épületeinek felújítására, átalakítására.

MTI