Naperőmű épül Berettyóújfaluban

operativprogram.hu
2014-04-24
ÚSZT

A Nord-Point Kft. a 300 millió forintos beruházása során új, napelemes erőművet épít és gépparkját fejleszti.

A projekthez a vállalkozás 120 millió forint uniós támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv keretében.

A Nord-Point Kft. építőanyagok kereskedelmével és transzport beton gyártásával foglalkozó vállalkozás, tevékenysége jelentős energiafelhasználással jár együtt. Energia igényük csökkentésére tett lépésük egy 30kW-os háztartási méretű kiserőmű építése volt 2010-ben. Ezen projektben szerzett tapasztalatok birtokában született döntés az új kiserőmű építésére.

Jelen projekt célja egy 495 kW-os naperőmű építése villamos energiatermelés és értékesítés céljából a cég új, berettyóújfalui telephelyén. A komplex projekt kisebb, géppark-fejlesztési részét egy Manitou MLT 845 120 LSU teleszkópos rakodógép beszerzése jelenti. A géppark technológiai és kapacitásbeli bővítését a hajdúszoboszlói tüzéptelepen tapasztalható egyre növekvő megrendelési igény, illetve a kevés rakodógép miatt az árumozgatás lassúsága indokolja.

Régóta megfogalmazott cél a vállalkozásban a több lábon állás megvalósítása, és ezt elsősorban valamilyen megújuló energiára alapuló termelési folyamathoz szerették volna kötni, tekintettel arra, hogy a cég elkötelezett környezete védelme érdekében. A vállalkozás működtetése során a múltban is szem előtt tartották a fenntartható fejlődés szempontjait, ezért kézenfekvő választás volt a napenergia, mint megújuló alternatív energiaforrás kihasználása.

A Nord-Point jövőbeli fejlődéséhez nélkülözhetetlen lesz a villamosenergia-termelés, a projekt megvalósulása esetén azonban biztosított az energiaigény növekedés gazdaságos kielégítése is.

Az Új Széchenyi Terv GOP-2.1.1-12/B „Komplex vállalati technológia-fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára” elnevezésű pályázati kiírásán 120 044 349 forintos támogatást elnyert, 300 110 872 forint összköltségű projekt 2013. március 15-én vette kezdetét és várhatóan 2014. december 31-én fejeződik be.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

OP