Napelemes rendszert telepítenek bonyhádi intézményekben

operativprogram.hu
2014-02-13

A 14 ezer lakosú Tolna megyei városban jelenleg 20 napkollektoros és 15 napelemes rendszer működik.

Közel 150 millió forintos beruházással napelemes rendszert telepítenek kilenc bonyhádi önkormányzati intézmény épületére, a kivitelezés márciusban kezdődik – közölte a Bonycom Kft. ügyvezető igazgatója.

Az önkormányzat 85 százalékos európai uniós támogatással valósítja meg a fejlesztést – mondta Bölcsföldi Árpád.

A közüzemi cég vezetőjének ismertetése szerint az épületeken 795 darab, 220 voltos elemet helyeznek el, amelyek teljesítménye összesen 175 kilowatt lesz. Az egyes épületekre háztartási kiserőműnek számító, legfeljebb 50 kilowatt teljesítményű rendszert telepítenek. Az intézmények között van a helyi általános iskola, óvodák, az idősek gondozási központja és a város művelődési háza is.

A Vörösmarty Mihály Általános Iskola nagyobbik, évente 200 ezer kilowattóra áramot felhasználó épületében az 50 kilowattos napelemrendszer évi 55-60 ezer kilowattórás termelése az áramfogyasztás egyharmadának felel meg. Az oktatási intézmény kisebbik épületében a fogyasztás 80-85 százalékát, a legtöbb épület esetében pedig a teljes villamosenergia-igényt fedezi a napelemek által termelt áram – mondta a szakember.

A napelemeket a tervek szerint júniusban helyezik üzembe, és huszonöt évig fognak működni. A beruházás megtérülési ideje 10 és 15 év között van, a bonyhádi önkormányzat évente négymillió forintot takarít meg a napelemekkel – jegyezte meg.

Az Új Széchenyi Terv keretében tavaly novemberben több mint száz önkormányzat nyert támogatást napelemek telepítésére, köztük Komló után Bonyhád jutott a második legnagyobb összegű európai uniós forráshoz.

MTI