Napelemes erőművet épített a Nord-Point

operativprogram.hu
2014-12-13
Nord-Point Kft.

A 300 millió forint összköltségű komplex fejlesztési beruházás során a cég gépparkját is fejlesztette.

A NORD-POINT Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 120,04 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a „Komplex vállalati technológia-fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára” című pályázati kiíráson.

A Nord-Point Kft. építőanyagok kereskedelmével és transzport beton gyártásával foglalkozó vállalkozás, tevékenysége jelentős energiafelhasználással jár együtt. Energia igényük csökkentésére tett lépésük egy 30kW-os háztartási méretű kiserőmű építése volt 2010-ben. Ezen projektben szerzett tapasztalatok birtokában született döntés az új kiserőmű építésére.

Jelen projekt célja egy 495 kW-os naperőmű építése volt villamos energiatermelés és értékesítés céljából a cég új, berettyóújfalui telephelyén. A komplex projekt kisebb, géppark-fejlesztési részét egy Manitou MLT 845 120 LSU teleszkópos rakodógép beszerzése jelentette. A géppark technológiai és kapacitásbeli bővítését a hajdúszoboszlói tüzéptelepen tapasztalható egyre növekvő megrendelési igény, illetve a kevés rakodógép miatt az árumozgatás lassúsága indokolta.

Régóta megfogalmazott cél a vállalkozásban a több lábon állás megvalósítása, és ezt elsősorban valamilyen megújuló energiára alapuló termelési folyamathoz szerették volna kötni, tekintettel arra, hogy a cég elkötelezett környezete védelme érdekében. A vállalkozás működtetése során a múltban is szem előtt tartották a fenntartható fejlődés szempontjait, ezért kézenfekvő választás volt a napenergia, mint megújuló alternatív energiaforrás kihasználása.

A Nord-Point jövőbeli fejlődéséhez nélkülözhetetlen a villamosenergia-termelés, a projekt eredményeként mostantól biztosított az energiaigény növekedés gazdaságos kielégítése is.

A 120 044 349 forintos támogatást elnyert, 300 110 872 forint összköltségű projekt 2013. szeptember 24-én indult és 2014. október 10-én zárult.

OP