Napelemek segítik három dunakeszi közintézmény energiaellátását

operativprogram.hu
2014-07-28
Napelemek segítik három dunakeszi közintézmény energiaellátását

A helyi önkormányzat egy óvoda, egy általános iskola és a polgármesteri hivatal napelemes rendszereinek kiépítését finanszírozta.

Berényi Éva tájékoztatása szerint Dunakeszi önkormányzata még tavaly nyáron nyújtotta be igényét a Közép-Magyarországi Operatív program keretén belül a megújuló energiahordozó-felhasználást szorgalmazó felhívásra, s mindhárom pályázattal nyertek, összesen közel 100 millió forintot. Önerőre nem volt szükség.

A rendelkezésre álló pénzből a Fazekas Mihály Általános Iskola, a Hunyadi utcában lévő „piros óvoda”, valamint a polgármesteri hivatal épületének tetőszerkezetén összesen 427 napelemet helyeztek el. A beruházáskor figyeltek arra is, hogy a napelemek telepítésekor az ingatlanok külső megjelenése változatlan maradjon – közölte a pályázati referens.

A korszerű rendszerek a három intézmény villamosenergia-felhasználásának 39–83 százalékát fedezik épületenként eltérő mértékben, élettartamuk karbantartás és javítás nélkül legalább 25 év. A napelemes megoldásnak köszönhetően kevesebb áram vásárlására lesz szükség, így az érintett intézmények fenntartási költsége jelentősen csökken, miközben mérséklődik az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke is.

A műszaki átadást követően mindhárom ingatlanban megkezdődött az energiatermelés, illetve a szolgáltató hálózatára történő visszatáplálás – tette hozzá Berényi Éva.

MTI