Nagyszabású modernizálás a pécsi egészségügyben

operativprogram.hu
2014-02-02

Összesen több, mint 19 milliárd forintos egészségügyi modernizálás valósult meg, illetve tart a baranyai megyeszékhelyen.

Csizi Péter (Fidesz) közölte: a modernizálási program – amely érintette-érinti a rendelőintézeteket, a pécsi klinikai intézményegységeket, a mentőállomást, a vérellátó központot – többnyire az Új Széchenyi Tervnek és a város saját forrásainak köszönhető.

Az alpolgármester hangsúlyozta, már 2009-ben, amikor Páva Zsolt lett a polgármester, tudták, hogy az egyik legfontosabb fejleszteni való terület az egészségügyi ellátás, hiszen sok tízezer embert érint. Első lépésként megkezdték a rendelőintézetek felújítását és felszerelésüket a legmodernebb orvosi eszközökkel, 2010 után pedig még jelentősebb munkák kezdődtek el – idézte fel.

Csizi Péter kifejtette: a beruházások közül kiemelkedik a pécsi 400 ágyas klinika 13 milliárd forintos fejlesztése, amely felépítése, az 1960-as évek óta a legnagyobb változáson esik át. A javarészt uniós finanszírozású beruházás során korszerűsítik a teljes épületet és a város több pontján működő klinikákat, valamint sürgősségi betegellátó osztályt és oktatási központot hoznak létre. Tavaly év végén már átadták a Nukleáris Medicina Intézetet és a Radiológiai Klinikát. A teljes projekt várható befejezése év végén várható.

Megkezdődött a pécsi klinika onkoterápiás intézetének – jövő nyáron befejeződő – fejlesztése is. Egymilliárd forintból épül meg az Édesanyák útján egy új épület, további egymilliárdból a háromdimenziós sugárterápiához, a kezelések ellenőrzéséhez szükséges eszközöket vásárolnak, infúzió-összeállító rendszert vesznek, és informatikai korszerűsítéseket hajtanak végre – mondta az alpolgármester.

Idén nyáron fejeződik be az új regionális vérellátó központ modernizálása, amelyre hárommilliárd forintot költenek. A beruházásnak köszönhetően hatékonyabbá válik a vérkészítmények előállítása, az egészségügyi intézmények ellátása vérrel, és modern környezetben folyhat a véradás a Szentágothai Kutatóközpont mellett épülő 800 négyzetméteres komplexumban – ismertette.

A sürgősségi ellátás is fejlődik Pécsen, mivel a 400 ágyas klinika fejlesztése során sürgősségi betegellátó központot is kialakítanak az év végéig. Teljes felújításon esik át a mentőállomás, és új mentőautókat is vásárol a szolgálat uniós pénzből – tette hozzá az alpolgármester.

Csizi Péter kijelentette: az orvosszakmai vélemények szerint a több milliárdos felújításoknak köszönhetően a pécsi betegellátás színvonala ma már eléri, a még tartó fejlesztéseknek köszönhetően pedig még idén meg is haladja az európai átlagot.

MTI