Mobil mechatronikai ipari alkalmazásokat fejlesztettek

operativprogram.hu
2019-06-27
NKFI Alapból megvalósult projekt

A TERVÁN Kft. 424 millió forint összköltségű projektje során mobil mechatronikai ipari alkalmazásokat fejlesztett lézer- és szerkezeti feszültség mérési technológiák alkalmazásával.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című pályázati felhívásán 281,98 millió Ft állami támogatást nyert el a vállalkozás.

A stratégiai földgáz és kőolaj gerinc-csővezeték hálózatok telepítése, folyamatos üzemben tartása és karbantartása kiemelten veszélyes, ugyanakkor nemzetközi és nemzetgazdasági szempontból is jelentős stratégiai feladat. A csővezeték egy adott szakaszának javítása, illetve karbantartása a vezetékben szállított robbanó elegyek miatt bonyolult és veszélyes feladat.

A csővezetékek akár több tíz kilométeres szakaszokból is állhatnak, ezért a szakaszolás és a javítás előkészítése, gázmentesítése bonyolult, olykor kivitelezhetetlen feladat. A hibás rész javítása az esetek döntő többségében az érintett csőszakasz cseréjével valósul meg. A csővezeték elvágásakor azonban a már említett mechanikai feszültség miatt a több tonnás csövek a felszabaduló csavaró és húzó erők miatt hirtelen és kiszámíthatatlan irányban elmozdulnak, ami a munkavégzők esetében életveszélyt, az ép csőszakasz esetében pedig nem várt meghibásodásokat okozhatnak.

A projekt célja ezért egy olyan mobilan telepíthető, terepi körülmények között is alkalmazható, a gázellátó rendszerek ipari feltételeinek megfeleltetett eszközrendszer kialakítása volt. amellyel kiküszöbölhetők a fent említett emberi és tárgyi eszközökben történő sérülések. A komplex rendszer egy hidraulikusan vezérelhető terepi „cső” pozícionáló és rögzítő modulból, egy robbanás biztos csővágó- és hegesztési gyök megmunkáló modulból, egy lézeres körkörösség mérő modulból, egy maradványfeszültség mérő modulból és egy csőszakasz gázhatároló egységből (csőgörény) áll. A megvalósított komplex berendezés 15-20%-kal csökkenti a javítások időráfordítását, amely a nemzetgazdaságnak jelentős kiadáscsökkentést, a Terván Kft. számára a felszabaduló kapacitás miatt nagyobb nettó árbevételt eredményez. A komplex berendezés egyben (know-how formában is) értékesíthető, illetve használható fel a terepi javítások során, de a lézeres ovalitásmérő, a csővágó a hidraulikus rögzítővel és a gázhatároló egység önmagában is felhasználható, ennél fogva önállóan is értékesíthető.

Az NKFI Alap „VÁLLALATI KFI_16” pályázati kiírásán 281 979 160 Ft állami támogatást elnyert, 424 229 920 Ft összköltségvetésű projekt 2017. július 3-án indult és 2019. június 30-án zárult.

OP