Milliárdos újfelújítás indult Karcag és Kunmadaras között

operativprogram.hu
2013-09-24

Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legrosszabb állapotú és legforgalmasabb mellékútja újul meg.

Évtizedes problémát orvosol az a milliárdos beruházás, melynek eredményeként jövő nyárig megújul a Karcag és Kunmadaras közötti mellékút – jelentette be a vidékfejlesztési miniszter hétfőn a munkálatok helyszínén, Berekfürdő határában.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: az Új Széchenyi Terv keretében uniós támogatást élvező, mintegy 2,7 milliárd forintos fejlesztés Debrecen és Szolnok között az egyetlen Észak-déli közúti „tengely” közlekedését teszi gyorsabbá, kényelmesebbé és biztonságosabbá.

Elmondta: a Karcagot közvetlenül Kunmadarassal összekötő, ám Berekfürdőre és Tiszafüredre is eljutási lehetőséget nyújtó 16,7 kilométeres útszakaszt 2014 júliusáig teljesen megújítják. A munkák zöme azonban várhatóan már ez év végére elkészül – tette hozzá.

Jelezte: a projekt része az út karcagi, belterületi részének rendbetétele is.

A miniszter, aki 2010 előtt évtizedekig volt Karcag város polgármestere, emlékeztetett: korábban már született pozitív döntés a megye legrosszabb állapotú, egyben az egyik legforgalmasabb mellékútjaként ismert 3401-es számú út rekonstrukciójának szükségességéről, ám a szocialista kormányzat az erre szánt forrást végül autópálya építésre és más térségek útjainak helyreállítására költötte.

Fazekas Sándor szerint a feladat immár „jó kezekben van” és várhatóan 2014-ben újabb milliárdos beruházással egy másik, 3 kilométeres mellékút-szakaszt is helyreállítanak Karcag belterületén.

A tájékoztatón Szolnok megye útügyi miniszteri biztosa: Boldog István fideszes országgyűlési képviselő arról számolt be, hogy a most megindult rekonstrukción kívül további egy-egy mellékút teljesen megújul a Jászságban és a Nagykunságban, míg egy alsóbbrendű út helyreállítását megkezdik a Tiszazug térségében.

A kivitelezés az érintett helyeken október közepétől kezdődhet el, a munkák fedezetét a kormánytól e célra kapott 1,5 milliárd forintos pluszforrás biztosítja. Aláhúzta: célja, hogy néhány éven belül Jász-Nagykun-Szolnok megyében eltűnjenek az úthibák miatt kihelyezett sebességkorlátozó táblák.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője hétfőn arról adott tájékoztatást, hogy a Karcag és Kunmadaras közötti mellékút felújítása miatt a beruházó szeptember 24-től előreláthatóan november 10-ig teljes útzárat vezet be a két település között.

Az érintett települések, mezőgazdasági területek, illetve egyéb létesítmények megközelítése célforgalmi jelleggel a lezárás ideje alatt is biztosított lesz. A lakott területen kívüli útszakasz lezárása a menetrendszerinti autóbuszok közlekedését nem akadályozza. Az átmenő forgalom részére terelőútként a 34-es főút Kunmadaras és Fegyvernek közötti, valamint a 4-es főút Fegyvernek és Karcag közötti szakasza szolgál, amelyre a főbb csomópontokban veszélyt jelző és tilalmi táblák mellett terelőtáblák hívják fel a figyelmet.

A munkálatok miatt a gépjárművel, gyalogosan, valamint kerékpárral közlekedőknek Karcag belterületén is jelentős forgalomkorlátozásra kell számítaniuk.

MTI