Metadiagnosztikai elemzési rendszert fejlesztettek

operativprogram.hu
2015-03-27
LipidArt

Metabolikus betegségek korai diagnosztikája ultraszenzitív nagyfelbontású tömegspektrometriai módszerekkel.

A Gazdaságfejlesztési Operatív Program „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” című konstrukciója keretében több mint 127,69 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a LipidArt Kutató Fejlesztő és Tanácsadó Kft. által vezetett konzorcium. A 159,63 millió forintot meghaladó összköltségű projekt során metabolikus betegségeket kutattak.

Az elhízás és a diabétesz visszaszorításának és sikeres kezelésének legfontosabb orvosi feladata a betegség előjeleinek, valamint a hajlamosító genetikai, környezeti hatásoknak a korai felismerése. Azonban az eddigi klinikai gyakorlatban alkalmazott diagnosztikai módszerek nem alkalmasak a betegség korai előrejelzésére, a kóros elhízásnak pedig máig nincsen megfelelő gyógyszeres terápiája. A legújabb kutatások a lipid anyagcsere finom változásait hozzák összefüggésbe a metabolikus szindróma korai megjelenésével.

A projekt célja a MetaDiagnosztika hidrofób-metabolom/lipidom/proteom rendszerszintű elemzési technológia kifejlesztése volt. A rendszer a gyógyszeripar számára eddig kiaknázatlan lehetőséget biztosít az elhízás, illetve a 2-es típusú diabétesz ellen kifejlesztendő új gyógyszerek hatásmechanizmusának vizsgálatára, valamint a preventív terápiás szerek kifejlesztésére állatmodelleken. Másrészt teljesen új alapokra helyezi e betegségcsoport korai diagnosztikáját.

A LipidArt Kft. eljárásában nemzetközileg is új módszert fejlesztettek ki a hidrofób-metabolom és kovalens módosításokat is figyelembe vevő peptidom, proteom lehető legteljesebb, ugyanakkor nagy áteresztőképességű, nagy felbontású tömegspektrometriai térképének felvételére. Komplex mintázatfelismerő algoritmusokkal mutattak rá a lehetséges ismeretlen biomarkerekre. Az adatok metaelemzésével, valamint a minták célzott vizsgálatával tettek javaslatot a jelöltek kémiai szerkezetére. Lipidomikai nagy érzékenységű, finomszemcsés mintázat-felismerési eljárást dolgoztak ki, amely révén a lipidomot kvantitatívan is meghatározták.

A technika azonnal felhasználásra kerül a gyógyszerfejlesztésben, valamint előkészítették a humán diagnosztikai módszerként történő bevezetését is, mellyel diagnosztikai szolgáltatást kívánnak nyújtani.

A 127 695 247 forintos támogatást elnyert, 159 634 789 forint összköltségvetésű projekt 2013. január 17-én indult és 2015. március 12-én zárult.

OP