Megújuló mellékutak Pest megyében

operativprogram.hu
2013-03-28

Mintegy 85 kilométernyi mellékút újul meg az idén.

Közel 17 milliárd forintból mintegy 85 kilométernyi mellékutat újít fel az idén a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Pest megyében – közölte a társaság, miután tegnap Tökölön Kövér László, az Országgyűlés elnöke részvételével megtartották a projekt nyitórendezvényét.

A csaknem 85 kilométernyi erősen leromlott állapotú mellékút rekonstrukciója az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programok keretében 16,6 milliárd forintos támogatásból valósul meg.

Az idén az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programjainak keretében országosan közel 600 kilométernyi régóta felújításra váró alsóbbrendű mellékút újul meg, amelyhez csaknem 87 milliárd forintnyi európai uniós forrást használ fel az ország – emelte ki beszédében Kövér László az Országgyűlés elnöki hivatalának tájékoztatása szerint.

A házelnök ünnepi köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy Európának újra kell rendeznie életét, a kor pedig sorsdöntő esélyt ad arra, hogy újra megtalálja önmagát, a benne élő nemzetek pedig saját boldogulásukat. „Meg kell szereznünk a lehetőségeket, át kell tárgyalnunk magunkat a nagy európai dzsungeleken, ki kell küzdenünk a magunk részét a tárgyalóasztalnál, de nem szabad felednünk: minden lehetőség annyit ér, amennyit életre váltunk belőle”, s a szerdán induló nagyszabású projekt ilyen lehetőség – fűzte hozzá a házelnök.

„Az Európai Unió egyebek mellett üzleti vállalkozás, amelyben mindannyian adunk és kapunk” – mondta a házelnök, utalva arra, hogy sok szereplőn múlik – a kormányzaton, a diplomácián, a helyi önkormányzatokon, állami és magáncégeken -, hogy az ország számára nyereséget hozzon ez a vállalkozás.

„A sokat várt, a régóta remélt fordulathoz sokak közös munkája kell. Szükség van a munkavállalókra, a civil szféra vállalkozóira, a kis, a közepes és a nagyvállalkozókra, a multikra, akik komolyan veszik a hivatásukat, s akikkel ezért partnerként tudunk együtt dolgozni közös célok eléréséért. Ez az a bizonyos sokat emlegetett nemzeti együttműködés” – mondta Kövér László.

A program keretében az év végéig megújul a Csepel-Ráckeve-Kiskunlacháza, az Abony-Újszász, a Szentendre-Pomáz, a Cinkota-Zsámbok, a Rákoskeresztúr-Isaszeg-Gödöllő, a Gomba-Sülysáp, az Aszód-Sülysáp, a Szentendre-Visegrád, a Vecsés-Alsónémedi, a Vác-Gödöllő, az Újpest-Veresegyház-Galgamácsa, a Tápiószentmárton-Cegléd, az Újhartyán-Sári összekötő út és a kóspallagi, péceli bekötőút egy-egy szakasza, valamint a 1111-es és 1112-es mellékút kereszteződésében a pomázi körforgalomnál található útszakasz.

A teljes körű felújítások során megerősítik és szélesítik a burkolatot, kicserélik a kopóréteget, a belterületi szakaszokon kiépítik, illetve felújítják a vízelvezető árkokat és a buszöblöket, a külterületi szakaszokon pedig rendezik az árok-padkát, tartós útburkolatjeleket festenek és rendbe hozzák az átereszeket. A beruházásnak köszönhetően a forgalombiztonság és a szolgáltatás színvonalának növekedése mellett érzékelhetően csökken majd az utazás időtartama.

MTI