Megújul a Tisza-tó vízrendszere

operativprogram.hu
2013-04-12

Ez lesz a tó fennállásának legnagyobb értékű fejlesztése.

A 6,6 milliárd forintos beruházással megvalósuló Komplex Tisza-tó Projekt stabilizálja a Tisza- Kőrös-völgy vízgazdálkodását, javítja a térség mezőgazdasági termelésének biztonságát és megóvja az ökológiai sokszínűséget – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, amikor kedden elhelyezte az építmény alapkövét a Heves megyei Kiskörén.

Az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával megvalósuló öt megyét érintő program fő célja, hogy biztosítsa a Tisza-tó és a hozzá kötődő csatornák vízutánpótlását,  árvíz idején a víz levezetését, aszályos időszakban pedig az öntözővíz pótlását – közölte a vidékfejlesztési miniszter.

A többi között sor kerül a feliszaposodott csatornák kotrására, illetve az elavult műtárgyak, úgynevezett beengedő művek korszerűsítésére – tette hozzá.

Fazekas Sándor elmondta: a 127 négyzetkilométernyi vízfelületű Tisza-tó fennállásának legnagyobb értékű fejlesztése nyomán lehetővé válik, hogy 35 ezer hektárnyi terület jusson megfelelő mennyiségű és minőségű öntözővízhez. Ez utóbbi különösen fontos a Kőrös-völgy szempontjából, ami Magyarország legszárazabb területe.

A terület mezőgazdasági termelésének fenntartása, az aszályos nyári időszakokban csak a Tiszáról átvezetett vízzel lehetséges. A beruházás, a kiegyensúlyozott vízellátás megteremtése a klímaváltozás elleni  védekezés érdekében is szükséges – fűzte hozzá.

Magyarország első számú ökoturisztikai területének a Tisza-tónak, a víztározó állatvilágának és ökológiai egyensúlyának a megóvásához  szintén hozzájárul a most induló beruházás – mondta Fazekas Sándor.

Horváth Béla, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató helyettese arról számolt be, hogy a munkálatok keretében megvalósul a Keleti–főcsatorna, illetve a Nagykunsági-főcsatorna műtárgyainak, létesítményeinek felújítása, a torkolati szakasz feliszapoltságának megszüntetése, szabályozó műtárgyainak rekonstrukciója a mezőgazdaság, a halászat és horgászat vízigényének biztosítása érdekében. Ugyancsak megtörténik a szarvas–kákai szivattyútelep és az öntözőrendszer egyik főcsatornájának, a Hortobágy–Berettyó árvízkapujának rekonstrukciója, ezen kívül pedig olyan, korszerű vezérlő–szabályozó rendszer létesül, amely új alapokra helyezi a térségi vízkormányzást.

Mindezek mellett úgynevezett hallépcső is épül Kiskörén, a vízlépcső szomszédságában, ami biztosítja a folyóban és a tóban otthonra lelt vízi állatvilág „közlekedését”, fel- és leúszását, vagyis az alvízi és felvízi életterek ökológiai kapcsolatát – ismertette a beruházás részleteit Horváth Béla.

MTI