Megújul Balassagyarmat belvárosa

operativprogram.hu
2013-06-14

Megkezdik a Civitas Fortissima tér felújítását.

Balassagyarmaton az 1,1 milliárd forintos belvárosi rehabilitáció keretében kezdik meg a 40 éves főtér, a Civitas Fortissima tér felújítását. Az ünnepélyes alapkőletételen pénteken Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára fontosnak nevezte, hogy a város uniós támogatásban részesült az Új Széchenyi Terv keretében, de hangsúlyozta: a helyiek elképzelése, saját anyagi ereje nélkül nem épülhetne az ország.

Az infrastruktúráért felelős államtitkár a térség egyik legnagyobb beruházásának nevezte a fejlesztést, és mint mondta, komplex munkáról beszélhetünk, hiszen megújulnak a közművek is, Balassagyarmaton száz évre rendbe teszik a belvárost.

A Nógrád megyei városban áprilisban kezdődött meg a frekventált belvárosi területek újjáépítése. Már elkészült a megerősített burkolatú Ady Endre utca, amely forgalomlassító kiemeléseket is kapott. Most építik az Óváros teret, ezzel egy időben készül a körforgalom a Rákóczi és a Mikszáth utcák kereszteződésében.

A pénteki ünnepség az évtizedek óta hagyományosan megrendezett diákjuniális tanévzáró fesztivál része volt, az iskolások a szerdától zajló program keretében búcsúztak el az októberre elkészülő főtértől.

Az alapkőletételen Medvácz Lajos (Fidesz-KDNP) polgármester felidézte, hogy a tér helyén régi házak álltak, köztük Markó Iván balettművészé, a város díszpolgáráé is.

Az alapító okiratot aláírták a több mint háromezer diákot képviselő diákönkormányzatok vezetői is, a polgármester úgy fogalmazott, „a fejlesztés nekik készül”.

Balassagyarmat önkormányzata – a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel és a Balassagyarmati Városüzemeltetési Kft.-vel, mint konzorciumi partnerekkel együttműködve – 782 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a beruházásra az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) településrehabilitációs pályázatán. Az összesen 1,1 milliárd forintból 30 ezer négyzetméternyi köztér és három kilométer út újul meg.

MTI