Megkezdődött a zalakarosi fürdő új beruházása

operativprogram.hu
2013-04-02

Fedett élményfürdő épül a gyerekeknek.

A közel 600 millió forintos beruházással, az Új Széchenyi Terv támogatásával átalakítják a zalakarosi gyógyfürdő legrégebbi fedett részlegét is.

A múlt heti csütörtöki bejáráson és sajtótájékoztatón Burján Richárd, a Gránit Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója elmondta: nettó 597 millió forintba kerülnek a munkálatok, amelyekhez 220 millió forint támogatást biztosít a Nyugat-dunántúli Operatív Program (NYDOP). A fürdő saját forrásból közel 100 millió forintot ad hozzá, a fennmaradó részt hitelből finanszírozzák.

Két ütemben készülnek a beruházások, már elkezdődött a fedett gyermekvilág kialakítása az eddigi, kevésbé kihasznált úszómedence területén, ezt követően pedig a legyező alakú fedett fürdőt alakítják át az év végéig.

A beruházás részleteiről Végh Andor, a fürdő szolgáltatási osztályvezetője kifejtette: augusztusra fejezik be a gyermekrészleget, ahol két szinten függőhidakkal, ösvényekkel, két új medencével, gyermekszaunával és játszóházzal igyekeznek aktív időtöltést biztosítani a legkisebb vendégeknek.

Az 1970-es években épült régi fedett fürdőt ezt követően november végéig alakítják át, egybenyitják a szűk tereket, áthelyezik a szaunákat, egy még kihasználatlan belső udvaron pedig új terápiás medencét létesítenek a gyógyulni vágyóknak.

Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója a tájékoztatón arról számolt be, hogy a régió három megyéjében a mostani fejlesztési időszakban mintegy 150 milliárd forint uniós forrás elosztására van lehetőség az NYDOP keretéből. Országosan mintaértékű lehet, hogy ebben a régióban várhatóan közel száz százalékos lesz a források lekötése.

Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében összesen több mint 15 ezer munkahely megőrzését és további 3 ezer új álláshely létrejöttét szolgálják a programok. A régióban csaknem 2 ezer – Zalában közel 300 – új munkahely már létrejött.

Breznovits István a turisztikai beruházásokat érintve azt mondta: összesen 33 milliárd forintot fordítanak erre a területre, ebből 140 projekt valósulhat meg.

Manninger Jenő (Fidesz-KDNP), a Zala Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy a jelentős összegű támogatások mellett a Nyugat-Dunántúlon nem „fantomberuházások” készülnek, erre jó példa a nemrég indult zalakarosi új városközpont építését és a fürdő átalakítását célzó munkálatok. Helyesnek nevezte azt az elképzelést, hogy Zalában is – amely Budapest után a második legjelentősebb turisztikai célpont az országban – nem új beruházások létrejöttét, hanem a meglévő kapacitások fejlesztését szolgálták a pályázatok.

MTI