Lehetővé válik a legmodernebb sugárterápiás kezelés Kaposváron

operativprogram.hu
2013-07-10

A fejlesztésre 850 millió forintot nyert a Kaposi Mór Oktató Kórház és a Kaposvári Egyetem alkotta konzorcium.

A legmodernebb sugárterápiás kezelés is lehetővé válik azzal az egészségügyi eszközcserével, amelyre 850 millió forintot nyert a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház és a Kaposvári Egyetem alkotta konzorcium az Új Széchenyi Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatán.

A két intézmény 2004-ben hozta létre a Somogy megyei komplex onkológiai centrumot, amelynek sugárterápiás és patológiai eszközparkját érinti a fejlesztés.

Hadjiev Janaki, az egészségügyi centrum alelnöke kedden az onkológiai centrumban tartott sajtótájékoztatón elmondta, a gépek cseréje azért szükséges, hogy meg tudják tartani az eddigi magas színvonalat.

Emellett beszámolt arról, hogy az egészségügyi centrumban a hét hat napján két műszakban 140-180 beteget látnak el. Sürgős esetben 24 órán belül el tudják kezdeni a sugárkezelést.

Repa Imre, a Kaposvári Egyetem rektorhelyettese, a kórház stratégiai igazgatója azt mondta, a sikeres pályázat jelentős állomás az egyetem és kórház együttműködésében, a tíz évre visszanyúló közös munka eredménye.

Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Kaposvár fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a szív és a keringési rendszer betegségei mellett az onkológiai betegségek is nagyon komoly problémát jelentenek a megyében, ezért „a somogyi emberek egészségénél nincsen számunkra fontosabb”.

Gelencsér Attila hangsúlyozta, hogy a tízmilliárd forintos pályázati keretből hárommilliárdot osztottak ki és ebből Kaposvár kapta a legtöbbet. „Most már bizton mondhatjuk, hogy az ország egyik legfejlettebb egészségügyi szolgáltató központja vagyunk” – tette hozzá.

Horváth László Károly, a Kaposvári Egyetem stratégiai igazgatója hangsúlyozta: egyrészt azért volt könnyű jó pályázatot készíteni, mert mind a kórház, mind az egyetem egészségpolitikai fejlesztési terve teljes egészében megfelel a Semmelweis-tervben megfogalmazott célkitűzéseknek, másrészt nem kellett humánerőforrás-fejlesztés a műszerfejlesztéshez, mert mindkét intézményben sok olyan orvos dolgozik, akinek szakmai tudása magas szintű.

A pályázat nyertesének a műszerpark cseréjét másfél éven belül kell elvégeznie.

MTI