Kutatási projektet zárt a MECSEKÉRC Zrt.

operativprogram.hu
2014-02-28
Mecsekérc Zrt.

A 417 millió forintos beruházásban radionuklidok vizsgálatát végezték el folyadéktranszport folyamatok modellezésével.

Korunk egyik legnehezebben kezelhető problémája a radioaktív, különösen a nagyaktivitású radioaktív hulladék hosszú távú biztonságos elhelyezése. A fejlett országok többsége, így Magyarország is a hulladék felszín alatti földtani környezetben, ellenőrzött körülmények között történő elhelyezését preferálja.

A kutatási feladatokba a kezdetektől bekapcsolódó MECSEKÉRC Zrt. 417.422.659 forint összköltségvetésű innovációs-kutatási projektjének célja a Nyugat-Mecsek környezetében lejátszódó hő- és részben az ennek következményeként, illetve ettől függetlenül kialakuló folyadéktranszport folyamatok vizsgálata volt.

A transzportmodellezések eredményeként a szennyezőanyagok terjedési sebességére, irányára, koncentráció eloszlására, a hőmérséklet eloszlás, valamint ezek időbeli változására kaphatunk választ. Az információk összegyűjtését, feldolgozását és kiértékelését követően a meglévő lehetőségekhez igazodva a vállalkozás FeFlow szimulációs környezetben építette fel a szivárgáshidraulikai és transzportmodelleket. A projekt hiánypótló eredményeként a terület vizsgálatához szükséges kiinduló földtani modellek revideációja és egy folyadék- hőtranszport alapmodell készült el.

A beruházáshoz a vállalkozás 2011 októberében nyert el 128.760.647 forint támogatást az Új Széchenyi Terv „Vállalatok komplex technológiai innovációjának támogatása” elnevezésű programban.

OP