Kutatás-fejlesztési projekt Ajkán

operativprogram.hu
2013-12-03

Több mint 370 millió forintból fejleszt a Kókai Tömítéstechnikai Kft.

Magas igénybevételű, vasúti fékrendszerekhez szükséges membránokat fejleszt az autóipari gumitermékek gyártására specializálódott Kókai Kft., a beruházáshoz a cég az Új Széchenyi Terv pályázatán 158 millió forint támogatást nyert – közölte a társaság ügyvezetője.

Kókai Mátyás elmondta: a kutatás-fejlesztési (k+f) projektben a megnövekedett vevői igényeket kielégítő új technológia kerül a vállalkozás tulajdonába. A beruházással a cég megerősíti beszállítói pozícióit is, az ajkai cég a világ 14 országába szállít autóipari haszongépjárművek és vasúti szerelvények fékrendszereibe, gépipari berendezésekbe, és tömegközlekedési járművekbe alkatrészeket.

Szólt arról is, hogy folyamatban van az ajkai telephelyen közel egymilliárd forintos beruházással egy k+f központ megépítése, amelyhez több mint 400 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek. A beruházást a tervek szerint 2014 első félévében adják át, a 2500 négyzetméter alapterületű fejlesztési központ nemcsak országosan egyedülálló, hasonló a szomszédos országokban sincsen – tette hozzá.

A Kókai Kft. 2012-ben közel 2,8 milliárd forint árbevételt ért el, hasonlóan az előző évihez. A cég az első félév pozitív eredményére alapozva az idei évre 15-20 százalékos növekedést tervez, míg a létszámot közel 20 fővel növelik. A 230 dolgozót foglalkoztató cég tavaly 600 millió forint adózás utáni nyereséget ért el.

MTI