Krónikus légúti gyulladással járó tüdőbetegségek eltérő kórlefolyásának előrejelzéseit kutatják a Korányi vezetésével

operativprogram.hu
2023-04-18

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap pályázati felhívásán 1,2 milliárd forint állami támogatást nyert el az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont.

A konzorcium a projektje során krónikus légúti gyulladással járó tüdőbetegek és SARS-CoV-2 fertőzöttek molekuláris fenotipizálása mellett biobankot hoz létre.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) mint konzorciumvezető a krónikus légúti gyulladással járó tüdőbetegségek, így a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), az asztma és a cisztás fibrózis (CF) gyulladásos folyamatainak modern molekuláris technológiák által való tanulmányozását végzi. A vizsgálatok céljai között szerepel olyan prognosztikai biomarkerek keresése, amelyek lehetővé teszik az eltérő gyulladásos mediátor mintázatú betegek állapota súlyosbodásának, valamint tüdődaganatok kialakulása rizikójának előre jelezhetőségét. A különböző gyulladásos folyamatok molekuláris vizsgálatai nemcsak a patomechanizmusok jobb megértését szolgálják, hanem a jövőben új gyógyszeres terápiás célpontok és új diagnosztikai módszerek kifejlesztését is lehetővé teszik.

A projekt részeként a krónikus tüdőbetegek és COVID-19 fertőzöttek biológiai mintáinak gyűjtésére és tárolására az OKPI egy biobankot hoz létre, amely további kutatások alapját teremti meg. Az OKPI betegmintákat biztosít a konzorciumi partner Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SzBK) részére a projekt SARS-Cov-2 vizsgálataihoz. Az SzBK várható eredményei gyakorlati áttörést hozhatnak a SARS-CoV- 2 fertőzés lefolyásának előrejelzésében, ugyanis olyan vérplazma biomarkereket keresnek, amelyek előre jelzik a COVID-19 megbetegedés életveszélyes állapotát előidéző citokin vihart, illetve a légzési elégtelenségért felelős kétoldali tüdőgyulladást.

A projekt eredményeit hazai és nemzetközi konferenciákon adják elő, illetve angol és magyar nyelvű tudományos szakfolyóiratokban cikk formájában is publikálják. Az NKFI Alap „Befektetés a jövőbe Alap” című, „2020-1.1.6-JÖVŐ” számú pályázati kiírásán 100%-os állami támogatást elnyert, 1,2 milliárd Ft összköltségvetésű projekt 2024. március 31-én zárul.

OP