Korszerűsítik a családok átmeneti otthonát Orosházán

operativprogram.hu
2013-06-26

Az épület 100 millió forintos támogatással 800 négyzetméter alapterületen újul meg.

Az Új Széchenyi Terv keretében korszerűsítik a családok átmeneti otthonát Orosházán. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet több mint 100 millió forint támogatást nyert az épület korszerűsítésére és egy új szárny építésére – hangzott el kedden Orosházán sajtótájékoztatón.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára elmondta, sokat kellett várniuk fejlesztési forrásokra azoknak a szervezeteknek, amelyek a családok, a fogyatékkal élők, az idősek és a hajléktalanok gondozási szolgáltatásait átvállalták az államtól. Rámutatott: az Új Széchényi Terv keretében országosan 4,7 milliárd forint fejlesztési forrást sikerült Brüsszelből lehívni, és pályázatra kiírni. A brüsszeli pénzalap mellé várhatóan hazai forrásokat is rendelnek, erről a következő hetekben várható döntés – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta, hogy a tárca mindent megtesz azért, hogy az elutasított pályázókat forráshoz juttassa az Európai Unió 2014-2020 között rendelkezésre álló újabb támogatási keretéből, egyszerűsített eljárás keretében.

Dancsó József (Fidesz) polgármester a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, az Orosházi Evangélikus Egyházközség és az orosházi önkormányzat együttműködéséről elmondta: az egyházközség 15 évre meghosszabbította az épület ingyenes használatba adásáról szóló szerződését az ökumenikus segélyszervezettel, a pályázati feltételek teljesítése és az intézmény zökkenőmentes működtetése érdekében. Az önkormányzat az épületbővítéshez szükséges területet bocsátotta a segélyszervezet rendelkezésére. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet beruházási programja összecseng a városfejlesztési tervekkel, az épület a Meszes közben található műemléki épületegyüttes része, az ott található ingatlanokat a város most újította fel.

Lehel László, a segélyszervezet igazgatója a beruházás előnyeiről szólva az épület költségtakarékos üzemeltetését emelte ki, valamint a színvonalasabb szakmai munka feltételeinek megteremtését. Nyolcszáz négyzetméter alapterületen újul meg az épület, nyílászárókat cserélnek, korszerűsítik a fűtési rendszert és a vizesblokkokat is – ismertette.

MTI