Korszerűsítés a Nógrád Volánnál

operativprogram.hu
2013-04-15

Megújult az utastájékoztatási és forgalomszervezési rendszer.

A Nógrád Volán Zrt. Új Széchenyi Terv keretében 335 millió forintból megvalósult fejlesztésének eredménye a többi között az, hogy az utazóközönség a járatok valós idejű pozícióját is lekérdezheti webes felületen – közölte a cég múlt héten, a szerdai projektzáró rendezvény után.

A beruházást 318 millió forinttal támogatta az Európai Unió és a magyar állam, 17 millió forintot önerőből biztosított a Nógrád Volán Zrt.

A projekt során például GPS vezérlésű órarendszert építettek ki a szécsényi és a balassagyarmati autóbusz-pályaudvaron, Balassagyarmaton 12, Szécsényben nyolc napelemes megállóhelyi kijelzőt telepítettek, a várótermekben pedig nagyméretű táblák segítik az utasok tájékoztatását. Hasonló elven működő kijelzőket helyeztek el Salgótarján, Bátonyterenye, Pásztó és Rétság frekventált pontjain is. A 12 kijelző a pontos idő mellett a megállóhelyhez kapcsolódó érkező és induló járatok adatait, és a csatlakozási lehetőségeket mutatja.

Összesen 187 autóbuszban építették ki a GPS alapú jármű- és flottakövető rendszert, online kapcsolatot biztosítva a gépjármű vezetője és a forgalmi diszpécser között.

A beruházást a közbeszerzés nyerteseként a Swarco Trafic Hungária Kft. és az InfoSys Kft. végezte. A több mint két hónapos belső tesztüzemet követően március elsején helyezték üzembe az új rendszert.

MTI