Korszerű, biztonságos út- és hídkorlátok kifejlesztése

operativprogram.hu
2011-06-20

Az Új Széchenyi Terv „Vállalatok komplex technológiai innovációjának támogatása” elnevezésű pályázati kiíráson a DAK Kft. 331 millió Ft összköltségvetésű projektje 139 millió Ft támogatást nyert el korszerű és biztonságos DAK rendszerű útkorlát és hídkorlát termékek kifejlesztésére.

A Dunai Vasmű üzemeiben az acélszerkezetek gyártása az 1960-as években kezdődött, majd 1990-ben megalakult a DAK Acélszerkezeti Kft. A 2000-es évek elején többlépcsős privatizációs folyamat eredményeként 100%-ban magyar tulajdonú vállalat jött létre.

A DAK tevékenységi körébe különféle acélszerkezetek és acélszerkezeti elemek gyártása, útkorlátok gyártása és telepítése, valamint tűzihorganyzási felületvédelmi eljárás tartozik. A cég éves kapacitása 20-25 ezer tonna horganyzott acélszerkezet gyártása, alkalmazottainak létszáma 240 fő, éves árbevétele kb. 6 milliárd Ft.

A projekt célja olyan új, korszerű útkorlát típusok kifejlesztése, melyek megfelelnek a hazai és nemzetközi útügyi, műszaki előírásoknak és szabványoknak. Az útkorlátok különböző visszatartási fokozattal rendelkeznek (H1, N2) és telepítésük, üzemeltetésük a külföldi versenytársakénál kedvezőbb. Ilyen termék eddig Magyarországon nem létezett, ezeket 100%-ban importból szerezték be.  Az újonnan kifejlesztésre kerülő termékek a jelenlegi rendszerrel kompatibilisek, ahhoz rugalmasan illeszthetők, a versenytársak termékeinél egyszerűbbek lesznek. A kifejlesztendő útkorlát típusok megfelelőségének igazolása töréstesztekkel történik majd. A minősített korlátok gyártásához kapacitásfejlesztő beruházások is kapcsolódnak: CNC vezérlésű lángvágó gép- és maróberendezés, emelő berendezések, alakító görgősorok, daraboló szerszámok, hegesztőgépek és csavarkompresszor kerül beszerzésre.

A fejlesztésnek köszönhetően a DAK Acélszerkezeti Kft. korszerűsíteni, bővíteni tudja útkorlát rendszerét. Az új típusok teljesítő képessége megegyezik majd a legkorszerűbb nyugat európai gyártók termékeivel, előállításuk a beruházásnak köszönhetően gazdaságosabban történhet. Ezzel a vállalat a jövőben is biztosítani tudja vezető szerepét a magyarországi piacon.

Az Új Széchenyi Terv GOP 1.3.1-11/A pályázati kiírás keretében 139 063 723 Ft támogatást elnyert, 331 millió forintot meghaladó összköltségű fejlesztési projekt 2011. április 15-én kezdődött és várhatóan 2012. december 31-én fejeződik be.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

OP