Környezetvédelmi beruházás valósult meg Érden és környékén

operativprogram.hu
2014-04-01

Az összesen 32 milliárd forintos fejlesztési program 80 000 lakos és 22 000 háztartás életminőségét javítja.

Az Érd és Térsége Szennyvízelvezetési Programnak köszönhetően a térség történetének legnagyobb környezetvédelmi beruházása valósult meg Érden, Diósdon és Tárnokon – mondta a projekt érdi záróeseményén Aradszki András országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP).

Az európai uniós támogatásból létrejött fejlesztés Pest megye legnagyobb településközösségének életminőségét javítja, miközben a Duna vízminősége is javul, s a talaj, a termőföld védelme is megvalósul – emelte ki Aradszki András.

A képviselő a projekttel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy arányait tekintve az ország legnagyobb infrastrukturális fejlesztése zajlott le Érden: a mindössze 25 százalékos csatornázottság 95 százalékossá vált. Hozzátette, hogy a fenntarthatóságot szolgáló csatornázási és a szennyvíztisztítási fejlesztés azért is jelentős, mert az érdi, diósdi, tárnoki lakóknak jelentős megtakarítást eredményez.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott az Új Széchenyi Terv lényegének nevezte, hogy segíti megvalósítani a helyi terveket, és a kormányzat minden jó elképzelést támogat. Felidézte: 2010 előtt felmerült a vízkészlet privatizálásának gondolata, a mostani kormány célja azonban az, hogy hazai kézben tartsa az ország kincseit, így például a vízkészletet, „amelyben nagyhatalom vagyunk”.

T. Mészáros András, Érd fideszes polgármestere a hat évet átívelő projekt záróeseményén beszédében rendkívülinek nevezte 2008-as döntésüket, amikor elszakadtak a fővárostól, s önálló projektbe kezdett a három település. A városvezető a sikeresség kulcsát egyebek mellett abban látja, hogy a lakosság együttműködő volt, megértette és támogatta a sokszor nagy kellemtelenségekkel járó beruházást. Hozzáállásukat jól jelzi, hogy nagyon rövid idő alatt 75 százalékos lett a csatlakozási arány – mutatott rá, hozzátéve, hogy a nagy volumenű fejlesztésnek köszönhetően az ingatlanok értéke is növekszik. T. Mészáros András kiemelte, hogy a csatornahálózat és a szennyvíztelep fejlesztése hosszú évtizedekre jelent megoldást.

A beruházás ismertetője szerint a 2008-ban indult projekt során mintegy 500 kilométernyi csatornát fektettek le, miközben közel 360 kilométer utat bontottak fel. 2013-ban a csatornafektetési munkák végeztével mintegy 40 százalékkal nőtt a térség burkolt útjainak száma. A 70 ezer lakosú Érden az éves vízfelhasználás 3 millió köbméter, ennek eddig csak a 10 százaléka jutott el a szennyvíztisztítóba. A kibővített tisztítótelep kapacitása napi 15-16 ezer köbméter szennyvíz befogadására és tisztítására képes, ami bőségesen elegendő Érd, Tárnok és Diósd teljes lakossági szennyvízének napi tisztításra. A telep a szennyvíz feldolgozását követően tiszta, környezetbarát vizet enged vissza a Dunába, a feldolgozás során keletkezett biogázzal pedig részben saját energiaellátását fedezi.

MTI