Környezetbarát fluoreszcens festékanyagokat fejlesztettek

operativprogram.hu
2021-03-04
NKFI Alapból megvalósult projekt

A BioXol Kft. a projektje során olyan környezetbarát technológiával előállított fluoreszcens festékeket hozott létre, mellyel javít az ilyen természetű anyagokat felhasználó területek környezetterhelésén.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap „Mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének támogatása” című pályázati felhívásán 98,82 millió forint állami támogatást nyert el a BIOXOL Fejlesztő Gyártó és Kereskedelmi Kft. A vállalkozás a 129,33 millió forint összköltségű ’Környezetbarát fluoreszcens orvoslaboratóriumi diagnosztikai reagensek emberi és állat teljes vérkép áramlási citometriás módszerrel történő meghatározásához’ című projektje keretében in vitro labordiagnosztika reagenseket fejlesztett ki.

Ezek a készítmények a legkorszerűbb orvoslaboratóriumi diagnosztikai eljárások megvalósítását teszik lehetővé az emberi és állatvérben lévő sejtek fluoreszcens festékkel történő szelektív festése és áramlási citometriás vizsgálata révén. A fejlesztések fluoreszcens festékekből és specifikus sejtkondicionáló reagensekből álló kétkomponensű, környezetbarát, mérgező anyagokat nem tartalmazó reagenskészleteket eredményeztek, amelyek alkalmasak a vérben lévő fehérvérsejtek öt alcsoportra (limfociták, monociták, neutrofil, eozinofil és bazofil sejtek) történő differenciálására, a retikulociták és magvas vörösvérsejtek mennyiségi és minőségi meghatározására.

A fejlesztés eredményeképpen egyedülállóan újszerű környezetbarát termékek jöttek létre az eddig beszerezhető, toxikus vegyületeket tartalmazó készítményekkel szemben. A fluoreszcens festésre használandó molekulák kémiai szintézisét követően történt a fluoreszcens reagens készletek formuláinak kifejlesztése, stabilitás tesztjeinek elvégzése, a gyártási eljárások és minőségellenőrzési módszerek kidolgozása, klinikai teljesítőképességük validálása és a regisztrációhoz szükséges dokumentáció összeállítása és benyújtása a hatályos európai szabályozásnak és szabványoknak megfelelően. A Bioxol Kft. által fejlesztett in vitro diagnosztikai orvostechnikai eszközöket az illetékes szakhatóság a benyújtott dokumentáció értékelését követően regisztrálta, CE jelöléssel kereskedelmi forgalomba hozhatók. A fejlesztés orvosi laboratóriumi gyakorlatban használható, nyereségesen gyártható és forgalmazható készítményeket eredményezett.

Az NKFI Alap „2018-1.1.1-MKI” számú pályázati kiírásán 98 816 142 Ft állami támogatást elnyert, 129 331 703 Ft összköltségvetésű projekt 2019. január 1-én indult és 2021. január 31-én zárult.

OP