Klinikai tömböket szerel fel napelemekkel a pécsi egyetem

operativprogram.hu
2015-08-13

Napelemekkel szereli fel a három legnagyobb energiaigényű klinikai tömbjét a Pécsi Tudományegyetem.

A napokban kezdődött és szeptember végéig tartó beruházásra mintegy 300 millió forintot költenek – mondta el az intézmény rektora csütörtökön Pécsett.

Bódis József orvosprofesszor sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az európai uniós pályázati forrásból finanszírozott fejlesztés kiemelt jelentőségű, mert egészségügyi intézményeket érint, ahol a megtakarítást a betegellátás színvonalának emelésére fordítják.

Nagy László, a kivitelező Techniq Kft. ügyvezetője elmondta, hogy munkálatok a szülészeti és nőgyógyászati klinikát, a Szigeti úti és Honvéd utcai, a Garai utcai és Rákóczi utcai tömb egyes épületeit érintik. Az oda telepített mintegy 1900 napelem felülete meghaladja a 3000 négyzetmétert, teljesítményük a 480 kilowattot.

Girán János, Pécs alpolgármestere azt hangsúlyozta: a projekt javítja a baranyai megyeszékhely egészségügyi ellátórendszerének versenyképességét, hozzájárul, hogy a város „élhetőbb hely” legyen és segíti a településnek az „Európa Zöld Fővárosa” cím elnyerésével kapcsolatos ambícióit.

Az eseményen elhangzott: az egyetem azt reméli, a projektnek köszönhetően évi 30-50 millió forintot spórolhat. Ez az érintett épületek tekintetében 40, összegyetemi szinten pedig 10 százaléka a villamosenergia-költségnek.

MTI